Így jár, aki hátat fordít Európának

Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik befolyásos tanácsadója úgy látja, Oroszország feladta több évszázados álmát, hogy integrálódjon a Nyugathoz. A következő néhány száz évben egészen más útra léphet.
Komócsin Sándor, 2018. április 11. szerda, 07:08
Fotó: Napi.hu

Oroszország feladta azt a több évszázados törekvését, hogy egyesüljön Nyugat-Európával és új korszakot nyit a történelmében. Ezt a geopolitikai magány időszakának nevezhetjük - írta az AP tudósítása szerint a Global Affairs magazinban megjelent cikkében Vladiszlav Szurkov, Vlagyimir Putyin államfő volt magas beosztású tanácsadója.

A cikk felütése szerint Oroszország hősies utazása a Nyugat felé véget ért, ezzel lezárul az a négy évszázados korszak, amelyben az oroszok többször megpróbáltak a nyugati civilizáció részévé válni - hiába. A Kreml egyik fő ideológusaként is emlegetett szakember cikke Vlagyimir Putyin pályafutására hivatkozik.

Putyin

Az orosz államfő első megválasztása után, 2000-ben azt mondta, hogy kormánya igyekezni fog szoros kapcsolatokat kiépíteni a Nyugattal, ám később egyre élesebben bírálni kezdte az Egyesült Államokat és NATO-szövetségeseit. Azzal vádolta ezeket az országokat válasz nélkül hagyják Moszkva kezdeményezéseit a kooperációra és igyekeznek partvonalra szorítani, meggyengíteni Oroszországot.

Az orosz-nyugati kapcsolatok a 2014-es ukrajnai válságban kerültek a legmélyebbre a hidegháborút követő időszakban, majd akkor váltak még rosszabbá, amikor az orosz hadsereg beavatkozott a szíriai polgárháborúba a Nyugattal szemben álló kormányerők oldalán. Legutóbb a Nagy-Britanniában megmérgezett volt kém ügyében ütköztek a felek: a nyugati kormányok szerint Moszkva nemzetközi szerződésekben tiltott idegméreggel hajtotta végre a gyilkossági kísérletet, amit a Kreml tagad.

Stratéga

Szurkov, aki hosszú időn át szolgált Putyin vezető stratégájaként és nemrégiben Ukrajna-ügyi elnöki tanácsadóként dolgozott, úgy véli, hogy a magány nem jelent majd teljes elszigeteltséget. Ugyanakkor Oroszország csak korlátozottan lesz nyitott a világra.

A Krím félsziget elcsatolása Ukrajnától, majd az orosz hadsereg beavatkozása a délkelet-ukrajnai polgárháborúba a szeparatisták oldalán nyugati szankciókhoz vezetett az országgal szemben. Ez az olajár zuhanásával párosulva kétéves recesszióba taszította az orosz gazdaságot. Végül Franciaország és Németország részvételével 2015 elején hozták tető alá a feszültséget mérséklő minszki megállapodást, ám Ukrajna keleti részén azóta is összecsapások vannak.

Megváltozott

Szurkov számos eredménytelen tárgyaláson vett részt amerikai partnerével, Kurt Volkerrel, ezért jutott arra a következtetésre, hogy 2014 vízválasztó, amelyet követően a geopolitikai magány két-három olyan évszázados korszaka kezdődik Oroszország nemzetközi kapcsolataiban. Cikkében felidézi, hogy az oroszok másolni akarták Hollandia, Franciaország és az USA példáját is, az elit nagyon lelkesen, talán túl lelkesen követte a Nyugatról érkező eszméket.

Szurkov szerint azonban ennek vége. Oroszország kereskedelmi kapcsolatokat tart majd más országokkal, amelyekből befektetések érkezhetnek, a felek know-how-t cserélhetnek vagy háborúzhatnak, kooperálhatnak és félhetnek egymástól, utálhatják vagy csodálhatják egymást, de az oroszok nem tűznek maguk elé hamis célokat. Nem tagadják meg önmagukat, hogy olyanok próbáljanak lenni, mint a nyugatiak.

Nehéz lesz - írja az 53 éves szakértő, aki novellákat is ír és kedvei Tupac Shakur amerikai rappert. Hosszú menetelés előtt áll az ország Per aspera ad astra, azaz göröngyös úton a csillagokig. (A latin mondás értelme: minden előrejutás küzdelemmel jár.) Szórakoztató lesz - folytatja Szurkin. Legalább látni fogjuk a csillagokat.

A fotó forrása: Stocksnap

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.04.11 14:03

Az RT főszerkesztőjének a válasza a 'nyugatnak':
"Lelepleztük, hogy a szólásszabadságot soha nem a jóra használták fel, hanem kitalálták, mint valami szépnek tetsző tárgyat, mint valami csillogó kristálypohár, ami messziről ragyog, de nem alkalmas tisztaságra mindazzal az igazságtalansággal és kegyetlenséggel, inkvizíciószerű képmutatással és hazugságokkal, amit ránk erőltettetek és azt eredményeztétek, hogy továbbiakban ne tiszteljünk titeket. Titeket és az általatok "értékeknek" elnevezett dolgokat.
Mi nem akarunk úgy élni többet, ahogy ti éltek. 50 éven át szerettünk volna úgy élni, mint ti, de többé már nem!
Már nem tisztelünk benneteket, és azokat sem, akiket közöttünk ti támogattok, és mindazokat sem, akik titeket támogatnak. Ez nálunk körülbelül 5%.
Ezért csak és kizárólag saját magatokat hibáztathatjátok! És a nyugati politikusokat és elemzőket, hírszerkesztőket. Képesek vagyunk sok mindennek a megbocsátására. De nem fogjuk megbocsátani az arroganciát! Mert normális nemzet így nem viselkedik!
...
Ti hoztatok létre egy ellenállást a hazafiság (patriotizmus) és a liberalizmus között. Bár ezek nem lennének egymást kölcsönösen kizáró fogalmak. Ez a hamis dilemma, amit ti kreáltatok, ez késztetett minket arra, hogy akkor már inkább a patriotizmust és a hazánkat válasszuk!

Még akkor is, ha sokan közülünk valódi liberálisok, magamat is beleértve.
Menjetek és takarítsatok fel magatok után. Nem sok időtök maradt hátra."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.04.11 12:36

Ez a Szurkov az Elnöki Adminisztráció vezetője volt, olyan mint nálunk Lázár, sőt Lázár posztját feltehetően az ő mintájára hozták létre. Gyakorlatilag a második ember volt a hatalmi struktúrában. Mint ilyen, sokat szerepelt a Putyinról tanulságos történeteket közlő vladimir.vladimirovich.ru blogban. (Lehet, hogy innen kapott kedvet az íráshoz?) De azóta lecserélték.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

neduddgi1, 2018.04.11 11:04

Ismét csak ne nézzük egymást hülyének.
Az hogy az oroszok elfordultak a nyugattól, nagyrészt az alábbiak tevékenysége miatt van.
Abramovics, Berezovszkij, Hodorkovszkij pl. akiket elzavartak.
A szankciókat kiváltó ügy , a Magnitskij botrány főszereplője , szintén elzavarva adócsalás miatt:
Bill Browder
Gondolom kevest láttátok a sajtóban, főleg a balosban, de elsőre őt kéne arkancide-olni.
Vajon mi a közös bennük?
AH jó helyen tapogatózott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.04.11 09:20

@Temerdek: Szerintem is. Ez a hepciáskodás az oroszokkal szemben inkább az ostoba nyugati politikusok műve. Sokkal jobb lenne kiegyezni Oroszországgal. Hatalmas és erős szövetség jöhetne létre itt Európában az oroszokkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Temerdek, 2018.04.11 08:59

Én inkább azt mondanám hogy az EU magára zárta az ajtót. Így Kína nyugati határa hamarosan Záhony lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html