Így jön az ingyen áram a zöldségeskertből

Egyszerre gyűjtheti be a zöldséget földjeiről, illetve az áramot az azok egy része felett kiépített napelemrendszerekből a japán farmerek egy része. A tokiói kormány nagy reményeket fűz a mezőgazdasági ingatlanok hasonló hasznosításához is.
Napi.hu, 2014. május 31. szombat, 19:46
Fotó: Reuters

A japán zöldségtermelők jól jártak azzal, hogy a szigetországban a fukusimai atomerőmű 2011. márciusi katasztrófája óta állnak az atomerőművek, és ezért a kormány támogatja a zöldenergia felhasználását. Takazava Makoto és apja 1,7 millió jent (16,7 ezer dollár, 3,7 millió forint) gyűjtöttek be a Tepco áramszolgáltatótól azért az elektromos energiáért, amelyet a Tokiótól keletre lévő zöldségfarmjuk felett elhelyezett napelemekkel termeltek meg.

Az áramaratással besöpört összeg majdnem kilencszerese volt annak, amelyet a napelemtető alatt termesztett terményért kaptak. Az "áramtermesztés" egyelőre isten áldása a Takazaváknak. Ők ugyanis azok közé a japán farmerek közé tartoznak, akik megélhetése a külső munkahelyen végzett alkalmazotti munkából, a kormányzati támogatásokból és a családtagok a nyugdíjából tevődik össze.

Támogatás másként

A kormány gyakorlatilag az új megélhetési forrás felé tereli a mezőgazdasági termelőket. Megszüntette a rizs termelését négy évtizeden át segítő támogatásokat és várhatóan változtatni fognak más szabályokon is. Japánt ugyanis erős nyomás alatt tartják kereskedelmi partnerei, amelyek el akarják érni a gabona 778 százalékos, illetve cukor és a vaj 300 százalékos importvámjának eltörlését. A másik oldalról enyhítették földhasználat szabályait és lehetővé tették az áramszolgáltatóknak, hogy támogatott áron megvásárolják a farmok felett termelt áramot.

Az 51 éves Takazava továbbra is teljes munkaidőben dolgozik egy gépértékesítő cégnél, miközben 78 éves nyugdíjas apja ideje nagy részét a farmra szenteli. Az ő gazdaságukon kívül 68 további farm kapott hasonló engedélyt a kettős gazdasági forma bevezetésére - idézte a Bloomberg az ország legnagyobb mezőgazdasági szakmai szervezetének adatát.

Erőmű a telken

A három méter magas póznákon álló napelemek irányítóberendezései a tartóoszlopokon vannak. A rendszer telepítése előtt kiszámolták, hogy a napfény 30 százalékát vehetik el a zöldségektől anélkül, hogy akadályoznák fejlődésüket. A kormány elvárja, hogy az áramtermelő farmerek tovább folytassák mezőgazdasági tevékenységüket is. A napelemhálózat nagyjából fél futballpályányi területet fed le, a segítségével termelt elektromos energia tíz háztartás szükségleteinek fedezésére elegendő.

A rendszer Nagasima Akira mérnök szabadalma, aki abból indult ki, hogy a zöldségek növekedését akadályozza a túl sok napfény. A napelemtetőt úgy igyekeznek kialakítani, hogy a legjobb növekedéshez elegendő napfénymennyiséget engedje át. A Takazavák tapasztalatai egyelőre alátámasztják a számításokat. Egyes növények hozama javult a változtatás bevezetése óta, mivel az árnyékot adó tető alatt a föld jobban megőrzi nedvességtartalmát.

Zöldforradalom

Japán kétszeresére, 13,5 ezer megawattra (Paks közel hétszerese) növelte napenergia-felhasználási kapacitását azt követően, hogy 2012 júliusában elfogadták az ezzel kapcsolatos programot - derült ki a kereskedelmi minisztérium év eleji adataiból. A végzetes fukusimai baleset előtt az atomerőművekben állították el az ország áramszükségletének harmadát. Jelenleg az folyékony formában (lng) importált földgáz és a szén az áram 88 százalékának forrása.

A megújulók - nap-, szél- és geotermikus energia - 2,2 százalékkal részesednek. A kiadott engedélyek nyomán a napenergia-kapacitást a jelenlegi háromszorosára növelik - az előrejelzések szerint Kína után Japánban hajtják végre a világ legnagyobb napenergia-fejlesztéseit 2014-ben. Az így előállított áram egyelőre jóval drágább, mint versenytársai. A Takazawák kilowattóránként 40 jent (87 forint) kapnak, míg a szénből előállított áram ára 9,5 jen/kilowattóra.

Az állami ellenőrzés alatt álló Japan Finance Corp. 12 millió jen kedvezményes hitellel segítette a Takazawák befektetését, amelynek nagy része a napelemek megvásárlására ment el. A zöldenergia ártámogatásának csökkentése nyomán csökkenhet a kettős földhasználat népszerűsége, ám ez a megoldás szakértők szerint két ok miatt is kedvező. Nehéz önálló területet találni a nagy napelem-telepítésekhez, miközben az épületek tetejének ilyen hasznosítása viszonylag bonyolult. Az utóbbi ennek ellenére terjed az állattenyésztők körében, akiknek nagy épületeik vannak óriási tetőfelületekkel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.06.02 12:19

A cikk:
Így jön az ingyen áram a zöldségeskertből Japanban

Ez Magyarorszagon nem követendö pelda.

Ez egy szüksegmegoldas, hiszen aramhiany van az atomerömüvek kenyszer leallitasa miatt.

Miutan szabad földterület nincs, most mar a napot veszik el a növenyektöl.

MEG IS NEZHETIK A TERMENY HOZAMOT,ha egyaltalan lesz!


Igen is itt a pelda:

A meg müködö Atomerömü belatott idön belül MAGYARORSZAGON, technikai okokbol lekapcsolasra kerül, tehat az ujabb ket blokk megepitese, ha tetszik, ha nem, szükseges lepes volt.

Az olaj es gaz mint energiahordozo, lasd a mai politikai kelyzetet, teljesen megbizhatatlan!
Raadasul ezeket importalni kell, ha lehet....

ES AZTAN, HA HIRTELEN ELZARJAK A CSAPOT?

ITT A MEGOLDAS a jövöre nezve:

A megújulók - nap-, szél- és geotermikus energia valamint a vizienergia, vizierömüvek.

FELISMERNI AZ ADOTTSAGOKAT, ITT AZ UJ KORMANY, BIZONYRA ENNEK ERDEKEBEN törtent a sokoldali atszervezes.

Megfelelö ember a megfelelö helyre.Ide a szakemberekkel, ki a hatraltato karrieristakkal.

Ma a gyors intezkedesre van szükseg.Az idö sürget!!!


A Napi.hu az egyetlen internetes oldal mindeki szamara,remelhetöleg a KORMANY is felfigyelt mar ra, amely a napi es a mindenkori problemak meglatasaval felhivja mindenki erdeklödeset,
es ami fontos, lehetöseget ad a HOZZASZOLASRA, a velemenyek, javaslatok megtetelere.
Itt az allampolgar igenye, elkepzelese, javaslata!

Olvassa minden kepviselö mit akar az, aki öt valasztotta?
Volt olyan kepviselö aki a tanacskozasok soran egyetlen egyszer sem szolalt fel a negy ev alatt a PARLAMENTBEN!

Jo lenne, ha az illetekesek nyiltan reagalnanak az allampolgarok altal itt felmerült problemakra!

HALLGATNI ARANY, DE NEM ITT!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

karamiki, 2014.05.31 21:31

Ezek is kísérleteznek mindenféle hülyeséggel, ahelyett, hogy paksi áramot vennének tőlünk. Orbán még előadást is tartott nekik arról hogy nálunk lesz a legolcsóbb az áram.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html