Elzbieta Rafalska Család-, Munkaügyi és Társadalompolitikai miniszter egy lapinterjúban megszellőztette, hogy a lengyel kormány a nyugdíjasokat is támogatni akarja. Azon gondolkodnak, hogy a családoknak gyermekenként járó 500 zloty mintájára évente 500 zlotyt adnának a nyugdíjban lévőknek - írta a gazeta.pl.

Sokak szerint az országot jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártja a családi 500+ program beígérésének köszönhette 2015. végi választási győzelmét. A szaktárca ötlete már korábban is megjelent a lengyel sajtóban - az újságírók azt is tudni vélik, hogy az adományt karácsonykor vinné a pénzes postás a nyugdíjasoknak.

A program a költségét a szakminiszter évi 4,5 milliárd zlotyra becsülte, ha minden nyugdíjasnak kedveskednének az adófizetők pénzéből, ám ha csak a maximum 1500 zlotys (113 ezer forint) nyugdíjakhoz mellékelnék, akkor valamivel több mint egymilliárd zlotyba kerülne az ajándék. A társadalombiztosítási intézet adatai szerint minden negyedik idős nyugdíja van ez alatt a szint alatt..

Az ellenzéki Polgári Platform a magyaroknak ismerős megoldást javasol, mégpedig a 13. havi nyugdíjat - természetesen azzal a feltétellel, hogy ők jutnak hatalomra két év múlva.