Így kellene átalakítani az amerikai adórendszert - megszólalt az IMF

Rendkívül fontos az Egyesült Államok adórendszerének megváltoztatása, de annak nem szabad a költségvetési deficit növekedéséhez vezetnie - jelentette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatója pénteken.
Szepesi Anita, 2017. október 6. péntek, 21:38
Fotó: AFP

Christine Lagarde a CNBC gazdasági hírtelevíziónak adott nyilatkozatában rámutatott: egyszerűsíteni kell az adózást, a reformnak enyhítenie kell a vállalati terheken, meg kell szüntetni minden kivételezést és mentességet, amelyek oly bonyolulttá teszik az amerikai adórendszert. Hangsúlyozta, hogy a változtatásokkal javítani kell a középosztály helyzetén, és kedvezni kell a munkaerőpiacnak.

Lagarde, az MTI  tudósítása szerint egyelőre nem kívánta értékelni a Donald Trump elnök kormányzata által a múlt héten előterjesztett adóreformot, mondván, hogy az még nagyon a folyamat elején tart, nem jutott el a törvénykezési szakaszig, amelynek során a viták és a lobbizás eredményeként veszélybe kerülhetnek a politikai célok.

A társasági adó 35 százalékról 20 százalékra csökkentését és a személyijövedelemadó-kulcsok számát és mértékét csökkentő előterjesztést Trump elnök "növekedés-, foglalkoztatás-, család- és Amerika-barát" tervként méltatta a múlt héten. A Fehér Ház álláspontja szerint az adócsökkentés nem kerül egy centjébe sem a költségvetésnek, mert a gazdasági növekedést erősítve emeli az állami bevételeket, azaz önmagát finanszírozza.

Christine Lagarde úgy vélte, "jelenleg lehetetlen modellezni", hogy konkrétan milyen eredményeket hoz ez a reform.

"Ideális esetben (az adóreformnak) önfinanszírozóvá kell válnia ahogy lehet, hogy ne növelje a költségvetési hiányt. Ez abszolút létfontosságú" - hangoztatta Lagarde, aki megjegyezte, hogy az amerikai gazdaság növekedési szakasza az 1850-es évek óta nem volt ilyen hosszú, mint most.

Christine Lagarde, aki a jövő hét keddjén ismerteti a valutaalap új világgazdasági előrejelzését, kifejtette azt is, hogy az amerikai gazdaság teljesítménye még erősebb lehet, ha a kereskedelmi mérleget egyensúlyba hozzák, az adórendszert és az infrastruktúrákat megfelelően átalakítják. Az IMF vezetője szerint szükség van a migrációs politika átalakítására, amelynek révén új munkaerő áramolhat be az Egyesült Államokba, mivel az amerikai gazdaság csaknem a teljes foglalkoztatottság állapotába került.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.10.06 23:37

Jááájjjj... Megszólalt a süllyedő hajó patkánya, azt mondta, illetve visította, hogy: "ííííí, íííííí!"

Jájjjjj...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.10.06 22:59

Lagarde asszony a háttérhatalmat képviseli, ne adjon tanácsot az amerikai kormánynak, mert annak nincs szüksége ilyesmire.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html