Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A következő években - először a gazdaságtörténetben - a feltörekvő országokban végrehajtott befektetések értéke nagyobb lehet, mint a fejlett országokban, mivel az előbbiek kormányai óriási infrastruktúra-fejlesztéseket indítanak - írja a Bloomberg. Az elmúlt évtizedek legnagyobb befektetési boomja a következő két évben négy-négy százalékkal dobhatja meg a világgazdaság bővülését szemben a három százalék alatti hosszú távú átlaggal - állítja Michael Saunders, a Citigroup vezető közgazdásza. A Nemzetközi Valutaalap adatai szerint 2012-ben a befektetések értéke 24 százalékkal fogja meghaladni a világ GDP-jét, amire két évtizede nem volt példa, a 25 százalékos ütemet felülmúló növekedés pedig 30 éves csúcs.

A városokban lakó emberek száma 1,5 milliárddal nő a következő két évtizedben - állítja a McKinsey tanácsadó cég -, ami feltételezi a szükséges alapvető infrastruktúra kiépítését. Ebből fakadóan a vasutakra és más háttérrendszerekre költött összeg 3,7 ezer milliárd dollárra nő 2030-ra a 2008-as 1,6 ezer milliárdról, a lakónegyedekre fordított összegek pedig több mint duplájukra, 4,9 ezer milliárd dollárra ugranak. Összességében a befektetések értéke a második világháború utáni újjáépítés idején tapasztalt szintet megközelítő magasságba emelkedik.

Richard Dobbs, a McKinsey szöuli kutatóközpontjának igazgatója úgy látja, hogy Kínában a rohamosan növekvő városi lakosság miatt annyi lakó- és irodaterületet kell kialakítani, mintha minden két évben felépítenék New Yorkot. Indiában Chicago nagyságának megfelelő hasonló beruházásokra van szükség kétévenként. Kína 2015-re a jelenlegi 86 ezer kilométerről 120 ezerre növeli vasúti hálózatának hosszát, vasúti szállítási kapacitása öt éven belül meghaladja az USA-ét, miközben ez jelenleg annak csak 70 százaléka - vélik a Morgan Stanley elemzői.

Ezt az óriási fejlődést ki fogják használni a világ nagy multinacionális cégei, amelyeknek mindegy, hogy a növekedés a Föld melyik régiójában erős - derült ki David Rosenthal, az Exxon Mobil, a világ legnagyobb olajvállalata elnökhelyettesének szavaiból. A német Siemens, Európa legnagyobb gépipari cége, május elején a feltörekvő országokból érkező megrendelései 52 százalékos megugrásáról adott számot, a svájci ABB Ltd., az áramátviteli rendszerek világelső gyártója, 41 százalékkal növelte profitját az első negyedévben a infrastruktúra-beruházások erősödésének köszönhetően. Az amerikai Deere, a világ legnagyobb mezőgazdaságigép-gyártója 100 millió dollárt költ indiai gyártási kapacitása növelésére, a Caterpillar, az építőipari gépek legnagyobb gyártója a termékei iránti kereslet megugrásának köszönhetően jelentős nyereségnövekedés vár 2012-re.

A befektetési boom hosszabb távon fel fogja hajtani a hitelek költségeit is - figyelmeztetett Michael Spence, a Pacific Insvestment Management Co. tanácsadója. Az USA-ban jelenleg a reálhitelkamatok 150 bázisponttal maradnak el az elmúlt évtizedek 3,3 százalékos átlagától. Végül a megerősödő feltörekvő és fejlődő országok mintegy visszafordítják a folyamatot: megerősítik befektetéseiket külföldön - állítják a szakemberek. Az ENSZ múlt havi jelentése szerint már 2010-ben ebből az országcsoportból származott a világ ilyen típusú kiadásainak 28 százaléka szemben a 2007-es 15 százalékkal. Kína egyedül ezermilliárd dollárt fog beruházni külföldön 2020-ban - jósolja az Asia Society and Woodrow Wilson Center.