Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rövid sajtónyilatkozatában Barnier konstruktívnak nevezte a találkozót, és arról számolt be, hogy a következő napokban is folytatódnak az egyeztetések a két oldal képviselői között.

A főtárgyaló délután Xavier Bettel luxemburgi kormányfővel vitatta meg a brexit-folyamat állását, s ezt követően leszögezte, hogy mindenképpen változnia kell a brit álláspontnak a rendezett kiválás érdekében. Ezzel szakértők szerint a legnagyobb brit ellenzéki erőnek számító Munkáspártot vezető Jeremy Corbyn azon javaslatára utalt, amelynek értelmében a szigetország továbbra is bennmaradna a vámunióban, és amelyet "tartalmában és irányában is érdekesnek" nevezett az MTI szerint.

Barnier rámutatott, hogy rendkívül szorít az idő, mindössze 46 nap van hátra az Egyesült Királyság távozásának tervezett dátumáig.

Továbbá ismételten leszögezte: a már tető alá hozott, azonban a brit törvényhozás által leszavazott kiválási szerződés a legjobb megoldás a jelenlegi helyzetben, annak szövege pedig nem tárgyalható újra, kizárólag a jövőbeli kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozat.

A brit belpolitikai konfliktus alapja az ezen szerződésbe foglalt, úgynevezett ír-északír tartalékmegoldás, amely egyfajta biztosítékként szolgál az ír-szigeti határellenőrzés visszaállításának elkerülésére. Ezt a londoni parlament képviselőinek többsége elutasítja, attól tartva, hogy az ország esetleg végleg "beleragadhat" egy vámuniós viszonyrendszerbe az EU-val.