Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BRICS helyett a BLOCS-t ajánlja a befektetők figyelmébe Michael Power, az Investec Asset Management befektetési cég stratégája a Financial Timesban megjelent cikkében. Az előbbivel a legnagyobb feltörekvő országokra (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) utal, amelyeket eddig egy csoportként kezelt az üzleti világ, az utóbbi azokat az új blokkokat jelenti, amelyekbe a szakértő szerint a feltörekvő országokat át kellene csoportosítani.

Power felhívja a figyelmet arra, hogy s statisztikai adatok alapján készült csoportosítások soha nem örökre szólnak, egy idő után elvesztik a magyarázó erejüket. Ez történt a BRICS-szel is. Ez a besorolás az ezredforduló után született, amikor az érintett országok folyamatosan, gyorsan erősödtek, ám a 2008-2009-es pénzügyi válság és utórezgései, továbbá az olajár egy éve kezdődött hanyatlása gyökeresen megváltoztata ezt a helyzetet.

Benne vagyunk a mátrixban

Olyan besorolásra van szükség, amely kínál valamiféle rendet a feltörekvő országok megítélésére, ugyanakkor azt is tükrözi, hogy növekedésük gyorsulhat és lassulhat is. Ezt szem előtt tartva készítette el mátrixát a befektetési szakértő. Ez két mutató két-két állása alapján sorolja négy blokkba a feltörekvőket. A két mutató egyike a folyó fizetési mérleg, amelynek lehet strukturális többlete vagy hiánya. A másik mutató arra a kérdésre felel, hogy egy adott ország elsősorban nyersanyag-, energiahordozó- és agrárexportőr-e vagy feldolgozóipari termékeket exportál.

Feltörekvő piaci mátrix
Folyó fizetési mérleghiányFolyó fizetési mérlegtöbblet
Nyersanyag-exportőrBrazília, Indonézia, Dél-Afrika, Kolumbia, Ukrajna, Peru, Chile, ArgentínaSzaúd-Arábia, Oroszország, Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Katar, Venezuela, Nigéria, Irán, Irak, Angola
Feldolgozóipari exportőrTörökország, Mexikó, India, Lengyelország, Egyiptom, Pakisztán, Románia, Banglades, SzlovákiaKína, Tajvan, Dél-Korea, Szingapúr, Izrael, Malajzia, Fülöp-szigetek, Vietnam, Thaiföld, Hongkong, Magyarország, Szlovénia, Görögország, Csehország
Forrás: Financial Times

Power szerint az egyes blokkokba kerülő országokban lényegében azonos gazdasági folyamatok játszódhatnak le a világgazdaság különböző ciklusaiban. A feltörekvő piacok két nagy hullámra ülhetnek fel, illetve ezek hullámvölgyeibe kerülhetnek bele. Az egyik a világgazdaság likviditásának, azaz pénzellátásának hullámzása, a másik a nyersanyagok és az energiahordozók iránti kereslet áradása vagy apálya.

Délkelet-Ázsia Délkelet-Ázsiában

Ezek a hullámverések szinte kizárólag a globális gazdaság körül keringő két nagy hold állásától függenek: az USA hold felel a likviditás hullámaiért, a kínai hold a nyersanyagok és az energiahordozók keresletének ingadozásáért. Ha már elmerült a hasonlatokban, Power égtájakkal azonosítja mátrixa négy blokkját. A jobb alsóra délkelet-ázsiai csoportként hivatkozik, az ehhez tartozó országok a legkevésbé kockázatosak, míg a bal felsőbe, az északnyugatiba tartoznak a legkockázatosabbak.

A délkelet-ázsiai blokkba két nagy felvevőpiac Kína és Németország vonzza az országokat. Itt vannak a kelet- és délkelet-ázsiai országok - kivéve a nyersanyagokban gazdag Indonézia - Kína beszállítói. A másik ágon kelet-közép-európai országokat látunk, amelyek a német beszállítói lánc részei. Ezeknek az országoknak az exportőrei hígh-tech cégek, amelyek elég nagy hozzáadott értéket állítanak elő.

Ezek az államok magas fizetési mérlegtöbbletüknek és devizatartalékuknak köszönhetően gyakorlatilag képesek önmaguk finanszírozására. Ezért nem nagyon függenek a világgazdaság likviditási hullámaitól. Befektetői szempontból a legkisebb kockázat mellett a legkisebb hozamkilengéseket ígérik.

Ez az Északnyugat nem az az Északnyugat

Az előbbinek éppen ellentéte az északnyugati blokk, amelyben a nagy folyó fizetési mérleghiányt felhalmozó nyersanyag- és agrárexportőrök csoportosulnak. Ennek a csoportnak a sorsát a gazdasági szakzsargonban holland betegségként ismert jelenség határozza meg. A legjobb példa Dél-Afrika. A kamatnyereséget kereső kötvénybefektetők korábban elárasztották tőkével az országot, ami megerősítette a randot.

Ez segített lenyomni az inflációt, így alacsonyan maradhattak a kamatot, aminek eredményeként a fogyasztás kezdte húzni a gazdaságot a termelés helyett. Az olcsó importtermékek kiszorították hazai versenytársaikat, ami a feldolgozóipar leépüléséhez vezetett.

Déli országok Északkeleten

A mátrix északkeleti blokkjában nyersanyag-, illetve azon belül lényegében energiahordozó-exportőrök vannak. Oroszország és az Arab-öböl környékének országai a domináns szereplők. Ezeket természetesen érzékenyen érinti az árupiaci termékek keresletének hullámzása, de folyó fizetési mérlegtöbbletüknek köszönhetően kevésbé kitettek a likviditás változásainak, mint a táblázat szerinti nyugati szomszédaik.

Végül a délnyugati csoport folyó fizetési deficittel küszködő feldolgozóipari exportőröket tartalmaz. Tipikus szereplő Mexikó, amely az USA beszállítója, illetve Törökország, amely az európai keresleten lóg. Miután az idetartozó országok nyersanyagimportőrök, jól jött nekik az árupiaci termékek szuperciklusának vége, azaz a nyersanyagok és az energiahordozók árának zuhanása, ugyanakkor a lecsengő likviditási hullám negatívan érinti ezeket az országokat.