A miniszter amerikai és német energiaipari vezetők előtt tartott beszédében reményét fejezte ki, hogy a jelenleg vizsgált három helyszín - Brunsbuettel, Stade és Wilhelmshaven - közül kettő estében "belátható időn belül" megépül a fogadóterminál. Az atomenergiából való kiszállás és a szénre támaszkodó energiatermelés súlyának csökkentése miatt Németországnak egyre inkább földgázzal kell kiegészítenie a megújuló energiahordozók kiaknázását.

Az Egyesült Államok intenzív politikai nyomást gyakorol Németországra vezetékes orosz gázszállításoktól való függőségének a csökkentésére és gázigényének fedezésére lng-importtal.

A német gazdasági miniszter kijelentette, hogy az lng-importot nem tekintik a vezetékes szállítások alternatívájának, az Ukrajnát megkerülő Északi Áramlat 2 gázvezeték pedig megépül. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy reményeik szerint Ukrajnán keresztül is folytatódnak majd az orosz gázszállítások és Ukrajna nem esik el a szállítások tranzitdíjától. A célunk az, hogy Ukrajna és Oroszország mielőbb új megállapodásra jusson - mondta a miniszter az MTI szerint.