Így kezelné a nemteljesítő hiteleket az EB

Az Európai Bizottság az európai nemteljesítő hitelállomány kezelésére a bankunión belüli kockázat csökkentése érdekében átfogó intézkedéscsomagot terjesztett elő - közölte az uniós bizottság szerdán.
Domokos Erika, 2018. március 14. szerda, 18:55
Fotó: Pixabay

Ha kevesebb nemteljesítő hitel szerepel a bankok mérlegében, azok többet tudnak hitelezni a háztartásoknak és a vállalkozásoknak - mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztos az MTI szerint.

A bizottság intézkedéseinek célja, hogy a jövő generációk érdekében még szilárdabb alapokra helyezzék az uniós bankszektort olyan erős bankok segítségével, amelyek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a gazdaság finanszírozásában és a növekedés támogatásában. (Megduplázták nyereségüket a magyarországi bankok - ezt már olvasta?)

A javaslat egyebek mellett kimondja: biztosítani kell, hogy a bankok elegendő forrást különítsenek el az esetleg nemteljesítővé váló, a jövőben kibocsátásra kerülő hitelek kockázatának fedezésére. Célul tűzi ki a követelés-behajtás megkönnyítését a korábban előterjesztett fizetésképtelenségi és vállalkozási szerkezetátalakítási javaslat kiegészítéseként.

A bizottság tájékoztatása szerint az EU-ban székhellyel rendelkező hitelintézetek teljes eszközállománya 2017-ben 2,8 százalékkal, 33 milliárd euróra csökkent a 2016. évi 34 milliárd euróról A nem teljesítő hitelállomány pedig 1,14 százalékponttal, a 2016 szeptemberében mért 5,58 százalékról 4,44 százalékra csökkent 2017 szeptemberére.

Az Európai Központi Bank felügyelete alatt álló bankok 2014 óta 234 milliárd eurónyi tőkeemelést hajtottak végre, és sokkal jobb likviditási tartalékokkal rendelkeznek. Noha komoly előrelépés történt, a nemteljesítő hitelek továbbra is Európa bankrendszerének egyik jelentős fennmaradó kockázatát képezik. A nemteljesítő hitelek felhalmozott állományának és esetleges jövőbeni felhalmozódásának kezelése elengedhetetlen a bankunió kiteljesítéséhez - tették hozzá.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK