Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

David Cameron szerint a 2004-ben EU-taggá vált közép- és kelet-európai országokból a jelentős jövedelmi különbségek miatt indult "tömeges vándorlás" Nagy-Britannia felé. Cameron szerint e tapasztalat alapján be lehetne vezetni olyan átmeneti szabályozást, amely addig nem teszi lehetővé az új EU-tagállamokból érkezők szabad munkavállalását más uniós országokban, amíg az új tagországokban az egy főre jutó átlagjövedelem el nem ér egy bizonyos szintet - idézi az MTI hírét az Index. A brit kormányfő igennel válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy ezt az elképzelést "el lehetne-e adni" Brüsszelben.

Cameron burkolt célzást tett arra, hogy London akár meg is vétózhatja az új tagországok felvételét, ha a munkavállalás újraszabályozásának brit igénye nem teljesül. Hangsúlyozta: az EU további bővítéseiről a jelenlegi tagországoknak egyhangú döntést kell hozniuk, hogy Nagy-Britanniának is lesz "beleszólása" e döntésbe.

Egymillióan érkeztek Nagy-Britanniába

Cameron szerint a 2004-es EU-bővítés óta hozzávetőleg egymillióan telepedtek át Kelet-Európából Nagy-Britanniába, és ez "megváltoztatta az országot, a brit politikai kultúrát". A Konzervatív Párt vezette brit kormánykoalíció - gyakran a liberális koalíciós partner ellenkezésével dacolva - már az elmúlt hónapokban is sorra jelentette be az uniós állampolgárok nagy-britanniai munkavállalási feltételeinek szigorítását, és az unión belüli szabad munkavállalás egész rendszerének szigorítását is követeli.

Cameron tavaly év végén, a Financial Timesnak írt cikkében részletesen is ismertette London e követeléseit. A kormányfő akkori írása szerint olyan új megállapodást kell kötni, amely az EU "központi, ám nem minden feltétel nélküli" alapelveként ismeri el a munkaerő szabad áramlását, és amely lelassítja a hozzáférést egymás munkapiacaihoz mindaddig, amíg nem lehet biztosra venni a 2004-es keleti EU-bővítés utánihoz hasonló, nagyon nagy arányú migráció elkerülését.

London a külföldi EU-polgárok munkavállalási szabályainak szigorítása miatt az elmúlt hónapokban többször is komoly konfliktusba keveredett Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős EU-biztossal, akinek ismételt bíráló nyilatkozatait rendre éles ellenkritikákkal fogadták brit konzervatív politikusok.