Így korrumpálhat másokat kultúráltan, civilizáltan

Egy szibériai művész megtalálta a módját annak, hogyan korrumpálhatják egymást az emberek a korrupció 21. századhoz illő, kulturált, civilizált módján. Még arra is lehetőséget biztosít, hogy aki csúszópénzre tart igényt, az közzétehesse ezzel kapcsolatos hirdetését.
Napi.hu, 2015. április 23. csütörtök, 19:09
Fotó: Napi.hu

Vaszilij Szlonov szibériai képzőművész, aki régóta híres maróan szarkasztikus alkotásairól, új ötlettel állt elő. Külön borítékokat készített a csúszópénz átadásához. A teljesen normális borítékok szinte csak annyiban különböznek sima változatuktól, hogy Szlonov rájuk nyomtatta az orosz büntető törvénykönyvnek azt a passzusát, amely a megvesztegetés tényállásával foglalkozik - derül ki a Moscow Times tudósításából.

További eltérés, hogy az alkotó külön helyet biztosított a borítékokon a pénzt elfogadó, korrumpált szervezetek hirdetéseinek. Példának a krasznojarkszi helyhatóság és jogászszövetség nevét és címerét tartalmazó reklámot mutat be. Műveinek maga is csinált némi hírverést: Barátaim, itt az ideje, hogy megszépítsük az életünket! Javítsuk a vesztegetési pénzek átadásának kultúráját! - ajánlja a vásárlók figyelmébe az újdonságot

Üdvözlet Szocsiból
Szlonov óriási felháborodást keltett a rendszerhű elit köreiben a 2014 év eleji szocsi olimpiához igazodva elkészített Welcome! Sochi 2014 plakátsorozatával. Ezek egyike például szögesdrótból, másika koponyákból formálta meg az olimpiai öt karikát. Volt köztük szexrabszolgának öltöztetett Cseburáska (a moszkvai olimpia kabalafigurája), valamint egy olyan dobogó, amelynek legfelső fokára egy vodkásüveg, a második és a harmadik helyére pedig egy-egy pohár állt fel. A plakátokból készült kiállítást betiltották.

A csúszópénzborítékok óriási piaci sikernek bizonyultak. A művész elmondta a hírportálnak, hogy 100 darabot készített belőlük, amelyeket egyenként 100 rubelért (545 forint) értékesített. Természetesen ennél jóval nagyobb összegek kerülhetnek a borítékokba, ezért a hülyének is megéri ezek megvásárlása. A siker láttán Szlonov azt tervezi, hogy újabb borítékokat nyomtat, amelyeket a moszkvai Winzavod Contemporary Art Centerben kínál fel a vevőknek.

Az űrből jött ötlet

A különleges termékekből minden bizonnyal még olyan bürokraták is vásároltak, akik kétséget kizáróan megvesztegethetők. Szlonov kifejezetten kéri a kormányzati tisztviselőket és az üzleti élet szereplőit, hogy működjenek együtt vele a korrumpálás kultúrájának javításában.

A művész egyébként nem tudja, honnan jutott eszébe a különös ötlet. Feltételezése szerint talán a világűrből kaphatott sugallatot. Az korrupció egyébként az orosz társadalom elválaszthatatlan jelensége, az emberek állandóan erről beszélnek - mondta a Moscow Timesnak. Arra a kérdésre, hogy fogadott-e el életében csúszópénzt nem válaszolt, mert ha beismerné a dolgot, akkor letartóztatnák. Mint mondta: saját csontvázait otthon tartja a szekrényben.

Az ötlet megindította a művész Facebook-oldalát felkereső fórumozók fantáziáját is. Azonnal felhívták a figyelmet arra, hogy a boríték túl kicsi, ezért célszerű lenne termékcsaláddá bővíteni, amelyben doboz, sőt bőrönd is található. Mások szerint rugalmas anyagból kellene készíteni a borítékot, hogy befogadóképessége egymillió rubelig bővíthető legyen.

HOZZÁSZÓLÁSOK