Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kohéziós politika létfontosságú az EU tagállamainak, e források felhasználásának eredményét látja a leginkább a lakosság - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök, akinek országa júliustól átveszi a V4 elnökségét. Fontosnak nevezte, hogy a tagállamok kormányai felhívják a figyelmet a hétköznapi életben érzékelhető, kézzelfogható eredményekre.

A V4-ek miniszterelnökei, valamint José Manuel Barroso európai bizottsági elnök és Johannes Hahn regionális politikai biztos részvételével rendezett tanácskozáson Robert Fico kiemelte, hogy a visegrádi országokban - Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában - a közpénzekből megvalósuló beruházások 60-80 százalékánál elsősorban az európai uniós alapok jelentik a fedezetet, Szlovákia esetében 80 százalék ez az arány. Szorgalmazta, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg, miként csökkenthetők a forráslehívásokhoz kapcsolódó adminisztrációs terhek, és kezeljék rugalmasabban a lehívási határidőket.

Az EU strukturális alapjai az integráció alappillérei, segítenek csökkenteni a különbségeket a tagállamok gazdasági fejlettségében - mondta Bohuslav Sobotka cseh kormányfő. Kiemelte: az alapok nyújtotta támogatás hozzájárul a gazdasági növekedéshez és a munkahelyek teremtéséhez. Minden euró, amely uniós forrásokból jut Csehországnak, "egész Európára hatással van", ezért remélhetőleg mielőbb megkezdődhet az új alapok lehívása - mondta. Hangsúlyozta: Csehország támogatja, hogy Európa a tudásalapú gazdaság irányába mozduljon el, mivel ez növelheti a versenyképességet és a foglalkoztatást.

Bohuslav Sobotka kitért az európai energia-összeköttetések fontosságára is, mivel véleménye szerint ezek szintén az egész uniónak előnyösek. A közép-európai államok ma már olyan "játékosok", akik közösen jól tudják hallatni a hangjukat - mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

"Már rég nem várjuk azt, hogy dicsérjenek minket. Az elmúlt években megtanultuk, hogy legyünk magabiztosak abban, amit csinálni szeretnénk. Legyünk biztosak abban, hogy mennyire fontosak vagyunk Európa számára: amikor tudjuk, hogy igazunk van, akkor ezt merjük vállalni Európában" - fejtette ki a visegrádi együttműködésről szólva a lengyel kormányfő.

Donald Tusk hangsúlyozta azt is, szükséges, hogy a társadalmak bízzanak abban: a visegrádi államok (V4) kormányai jól költik el az európai uniós forrásokat. Fontosnak nevezte ezzel kapcsolatban az átláthatóságot, majd ironikusan megjegyezte - utalva a lengyel lehallgatási botrányra -, hogy kormánya megmutatta, az információhoz való hozzáférés náluk a legjobb a világon. "Teljesen nyitott kártyákkal játszik most Lengyelország" - tette hozzá, kiemelve, hogy e nehéz helyzettel is meg kell birkóznia országának.

Az európai uniós támogatásokról szólva hangsúlyozta azt is, hogy a visegrádi országok megfelelő struktúrában használják fel a forrásokat. Donald Tusk összegzésében fantasztikusnak nevezte a V4-együttműködést, többször is kiemelve a négy tagállam sikerességét.

A visegrádi csoport - Európa növekedési motorja című konferencián Orbán Viktor magyar kormányfő egyebek között azt hangsúlyozta, hogy Európa új korszakba lépett, egy új korszakhoz pedig új eszközökre van szükség.