Az emberek szédülten vették tudomásul Japánban, hogy újabb parlamenti választások lesznek a jövő hónapban, alig két évvel az előző szavazás után - jelentette a BBC tokiói tudósítója Rupert Wingfield-Hayes. Abe Sinzo miniszterelnök - az elemzők várakozásának megfelelően - rövid sajtótájékoztatón jelentette be, hogy előrehozott választásokat írat ki december közepére.

A parlamentet már a hét végén feloszlatják. Hallani akarom az emberek véleményét. Ha nem tudnánk megőrizni a parlamenti többséget, az azt jelentené, hogy a szavazók elutasítják az Abenomicsot - mondta a kormányfő a nevéhez fűződő erőteljes gazdaságélénkítő politika közkeletű becenevét használva. A játszma, amibe belekezdett persze csak kis részben indokolható ezzel a jól hangzó érvvel.

Kombinációk

Sokkal lényegesebb ennél, hogy Abe népszerűségi indexe a 2012. decemberi választások óta idén novemberben esett először 50 százalék alá. Ez ugyan a japán politikusok összehasonlításában nem rossz arány, ám előre látható, hogy jövőre vagy két év múlva még mélyebbre süllyedhet a miniszterelnök támogatottsága, ezért jobb ha korábban áll a választók elé, mint később.

Emellett jelenleg a kormányzó Liberális Demokratapárt jó eséllyel megőrzi parlamenti többségét, ugyanis az ellenzék széthullott, nincs felkészülve a választásra. Végül, de nem utolsósorban az utolsó dolog, amit a japán kisemberek akarnak, az a politikai bizonytalanság, ami amellett szól, hogy meghosszabbítják Abe mandátumát. Senki sem kívánja vissza ugyanis azt az időszakot, amikor évente váltották egymást a kormányfők Japánban.

További kombinációk

Abe népszerűségét az őrölte fel, hogy a kisember egyelőre semmi hasznát nem látta az Abenomicsnak. A kormány és jegybank ugyan jen tízmilliárdokat pumpált a gazdaságba, ám ezt zsebere tették a vállalatok, illetve a tőzsdei befektetők. A bérek nem nőttek, ezért a fogyasztási adó áprilisi emelésekor (5-ről 8 százalékra) a vásárlók visszafogták kiadásaikat, ami recesszióba döntötte a japán gazdaságot. Nem véletlen, hogy Abe ahhoz is felhatalmazást kér a szavazóktól, hogy legalább 18 hónappal elhalassza az adó 2015 októberére terezett második növelését (8-ről 10 százalékra).

A kormányfőnek be kell vállalnia néhány népszerűtlen intézkedést is, ha fel akarja támasztani a növekedést. Ezek egyike a japán atomerőművek újraindítása. A fukusimai nukleáris létesítmény 2011. márciusi katasztrófája után leállították a az erőműveket, és a közhangulat erősen atomenergia-ellenes.

A baleset előtt azonban az ország áramszükségének 30 százalékát elégítette ki az atomenergia-ipar, aminek pótlása igencsak drága. Abe emellett a japán alkotmány újraírásával el akar szakadni a második világháború óta követett pacifista irányvonaltól. A kormány a harciasabbá tett alaptörvényre alapozva katonai fejlesztésekbe kezdhet, amivel lendületet adhat a hadiiparnak.