A tehetős szülők jellemzően magániskolába járatják gyermekeiket, amikért a világ jobb helyein akár évi 30-40 ezer dollárt is kell fizetni. Az utóbbi években mindemellett egyre inkább divatba jöttek a magántanárok az Egyesült Államokban, akiknek népszerűségével párhuzamosan tarifájuk is jelentősen növekedett.

A CNBC által megkérdezett Nathaniel Hannan például óránként 1250 dollárt, vagyis 275 ezer forintot keres a magántanítással. A 33 éves amerikai filozófiából és teológiából szerezte diplomáját Oxfordban, később pedig egy washingtoni középiskolában tanított. "Mások az ügyfelek, de ugyanaz a történet" - nyilatkozta a CNBC-nek hozzátéve, hogy egyre nagyobb a kereslet a hozzá hasonló magántanárok iránt. Ennek egyenes következménye, hogy a fizetések is feljebb kúsztak az utóbbi időben: egy teljes állású magántanár átlagosan 70-120 ezer dollárt keres az Egyesült Államokban, ami tengerentúli mércével is jó fizetésnek számít. Vannak persze különleges esetek is, így például a már említett Nathaniel Hannané, de olyan magántanárról is tudnak, aki évi 400 ezer dollárt (havi 7,3 millió forintot) keresett, egy másik pedig 80 ezer dollárt kapott négyhavi tanításért.

Az átlag feletti fizetést ráadásul gyakran nem is igen tudják elkölteni. A teljes állású magántanárok egy része az adott családnál lakik, gyakran jár neki egy szolgálati autó, különleges esetekben pedig még külön szakácsot és személyi asszisztenst is kaphat.

Kérdés, hogy miért fogad valaki magántanárt gyermeke mellé, amikor számos remek - és olcsóbb - magániskola közül választhat. A tapasztalatok szerint három esetben döntenek a magántanárok mellett: először is ott vannak azok a gazdag családok, akiknek gyermeke "rendes" iskolába jár, de szeretnének neki némi segítséget nyújtani a tanulásban. A másik eset, amikor a gyermeket az átlagostól eltérő igények szerint kell tanítani. A leggyakoribb a harmadik kategória, amikor az adott családnak több otthona is van a világban és nem akarják korlátozni magukat gyermekük iskolájával. Mindez persze nagyfokú rugalmasságot igényel a magántanártól is, összességében viszont így is nagyságrenddel vonzóbb lehet, mint egy állami iskolában tanítani.