Így lehet több millió munkahely a világban

A gazdaság számos területét átalakíthatja a mobilszektor dinamikus bővülése, az ágazat fejlődése a foglalkoztatásra is kedvező hatással lehet, Magyarországon azonban ez még alig érződik - írja a Világgazdaság kedden.
MTI-Eco, 2012. december 11. kedd, 08:47
Fotó: Napi.hu

Foglalkoztatottság szempontjából mind a keresleti, mind a kínálati oldalt tekintve hatalmas lehetőségeket rejt a mobilszektor, amely számos országban a munkaerő-piaci változások egyik motorja lehet a jövőben - idézi a Világbank jelentését az üzleti napilap.

A munkaerőigény bővülését az ágazat gyors fejlődése hajtja. A globális mobil lefedettség a 2004-ben mért 61 százalékról mostanra 90 százalék fölé emelkedett, miközben a mobil előfizetések száma 6 milliárdra nőtt, ami azt eredményezte, hogy ma már négyből három ember használ mobiltelefont.

Nem követi a világtendenciát a KSH által közölt statisztika. Eszerint Magyarországon a számítógép, elektronikai és optikai termékek gyártásának területén működő cégek alkalmazottainak száma az idei első kilenc hónapban közel negyedével csökkent: amíg tavaly október és december között átlagosan közel 96 ezer embert foglalkoztattak a vállalatok, addig 2012 harmadik negyedévében már alig 75 ezret. A területen dolgozók számának jelentős mértékű visszaesése azért kissé meglepő, mert az ágazatban az elmúlt negyedévekre a foglalkoztatás dinamikus növekedése volt jellemző.

HOZZÁSZÓLÁSOK