Az 51 százalékban állami tulajdonban lévő szlovák gázelosztó cég, az SPP bejelentése szerint sikerült olyan hosszú távú nagykereskedelmi gázárat kialkudniuk a Gazprommal, amely jobban tükrözi az energiahordozó azonnal piacán kialakult árakat. Az orosz fél korábban ragaszkodott az olaj árához között gázszerződésekhez.

Az SPP közleménye szerint a változásnak köszönhetően javulni fog a cég versenyképessége és pénzügyi teljesítménye - írta a Wall Street Journal. Az SPP nyereségének nagy részét Eustream nevű leányvállalatánál realizálja - ez a cég felel azért, hogy az orosz gáz eljusson Nyugat-Európába a Szlovákiát átszelő csővezetéken, amiért tetemes tranzitdíjat szed. A mostani megállapodásról csak annyit közöltek, hogy hosszú tárgyalás eredményeként alkudták ki az új árat.

A szlovák kormány nem lelkesedik túlzottan azért az ötletért, hogy az EU - megfordítva az energiahordozó áramlását - Szlovákián keresztül juttasson gázt Ukrajnába, amely szenved az orosz-ukrán feszültség nyomán megemelt gázártól. Robert Fico miniszterelnök világossá tette, hogy nem kívánják vállalni az ezzel járó anyagi terheket - emlékeztet a bne régiós hírportál.

Bonyolítja a helyzetet az is, hogy az SPP maradék 49 százaléka Csehország második legnagyobb energiaszolgáltatója, az EPH kezében van. Az utóbbi cégben érdekelt a J&P szlovák pénzügyi csoport, amely találgatások szerint szoros kapcsolatokat ápol Ficóval. Emellett tulajdonosa Pert Kellner, akinek számos oroszországi vállalkozása van, főként egy szentpétervári oligarchacsoporthoz kapcsolódóan.