Így mentenék a bankokat

Előzetes megállapodásra jutottak az eurózóna pénzügyminiszterei a közös bankmentő alap létrehozásáról: az intézmény két lépcsőben jönne létre, és végső soron a bankok pénzéből nyújtanak támogatást a fizetésképtelenné váló pénzintézeteknek.
Napi.hu, 2013. december 18. szerda, 11:43
Fotó: Napi.hu

Áttörésnek tartják az eurózóna pénzügyminiszterei azt a megállapodást, amelyet hétórás maratoni tárgyalás után hoztak tető alá az európai bankmentő mechanizmus felállításáról. A javasolt megoldás - amelyet jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és a tagországok vezetőiből álló Európai Tanácsnak - lehetővé tenné az EU-s kormányoknak, hogy ne az adófizetők pénzéből tőkésítsék fel a bajba kerülő bankokat.

A részletekről ugyan egyelőre nem adtak hivatalos tájékoztatást, ám a Financial Times az egyeztetésen részt vevő vezető szakértőktől megtudta, hogy a javaslat szerint két lépcsőben hoznák létre a bankmentő alapot. Az első mechanizmust addig működtetnék, amíg a bankok befizetéseiből összegyűlik a közös európai bankmentő alap tőkéjét. Ez az időszak tíz évig tarthat.

Keresztbe-kasul

Az átmeneti időszakban az uniós kormányok áthidaló hiteleket vehetnének igénybe más tagországok bankmentő alapjaiból bajba került pénzintézetek rendbe tételhez. Rendkívüli esetben az eurózóna közös biztonsági alapjához (ESM) is fordulhatnának. A nemzeti bankmentő alapokat a pénzintézetekre kivetett adókból töltik fel, az ESM 500 milliárd eurós forrását adófizetőik pénzéből adták össze a közös európai valutát használó országok.

Az ESM forrásához várhatóan nagyjából olyan feltételekkel lehetne hozzáférni, ahogy a spanyol bankrendszer feltőkésítéséhez szükséges tőkét átutalták. A pénz a madridi kormányon keresztül jutott el a pénzintézetekhez.

Csak az adófizető nem fizet

A tíz év után felálló közös bankmentő alap tőke 55 milliárd euró kerül alakulhat. Az alapnak joga lesz kötvényeket kibocsátani, azaz külső forrást igénybe venni, és végső esetben az ESM-hez is fordulhat pénzért. Ugyanakkor a berlini kormány elvárásának eleget téve minden hitelét a bankoktól befolyó bevételeiből kell törlesztenie, azaz a bankmentések költségét nem lehet az adófizetőkre terhelni.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport vezetője úgy véli, hogy az uniós vezetők holnap kezdődő csúcstalálkozója elfogadhatja a javaslatot. A bankmentő mechanizmus az európai bankunió második lába (az első közös felügyelet, a harmadik a közös betétbiztosítás).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mettor, 2013.12.18 12:11

azaz a bankmentések költségét nem lehet az adófizetőkre terhelni.

Ezt már ismerjük:-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2013.12.18 12:06

..."végső soron a bankok pénzéből nyújtanak támogatást a fizetésképtelenné váló pénzintézeteknek...."


...ja ,így OK!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html