Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei évben ezen kívül csak januárban és júliusban csökkent az árindex, az összes többi hónapban emelkedett. Tavaly novemberben 155,2 ponton állt a mutató, azaz több mint 10 százalékkal drágultak az alapvető élelmiszerek éves összevetésben. A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árait veszi figyelembe. Novemberben a hús, a cukor és a szemes termények ára csökkent, míg a növényi olajok és a tejtermékek drágultak.

A cukorárindex októberhez képest 9 százalékkal 287,1 pontra csökkent, de 39 százalékkal volt magasabb a tavaly novemberi 206,5 pontnál. Szakértők szerint az áresés oka a brazil fizetőeszköz gyengülése az amerikai dollárhoz képest, továbbá a kedvező brazil termelési adatok.

A tejtermék árindex 1,96 százalékkal 186,4 pontra nőtt novemberben. Különösen a tejpor ára emelkedett, az új-zélandi kínálat szűkössége és az erős közel-keleti, észak-afrikai, és kínai kereslet miatt 9 százalékkal nőtt ennek a tejterméknek az ára. A vaj ára is emelkedett az Európai Unióban és Egyesült Államokban tapasztalt belső keresletnövekedés miatt.

A gabona árindex 0,6 százalékkal 141,4 pontra csökkent az októberi 142,3 pontról, és 7,9 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 153,6 ponttól. Az amerikai dollár erősödése és az erős kínálat, továbbá a kedvező argentin és ausztrál búzatermelése kilátások hatottak legjobban a gabonaárakra. A rizs piaci ára továbbra is nyomott, túlkínálat és viszonylag gyenge kereslet jellemzi a piacot.

A húsfélék ára enyhén csökkent novemberben, a húsárindex 161,8 pontról 161,5 pontra mérséklődött. Az árak általános visszaesését csak a marhahús árnövekedése enyhítette novemberben. Az Európai Unió magas sertéshúskészlete és a baromfi csökkenő ára okozta az index esését, míg az ausztrál marhahús kínálatának csökkenése áremelkedéshez vezetett.

A növényi olajok árindexe 4,6 százalékkal 175,6 pontra emelkedett novemberben, ami a 2014 augusztusa óta mért legmagasabb árszintet tükrözi. A hirtelen növekedést a pálmaolaj és a szójaolaj árának erősödése okozta, az utóbbi kitermelése gyengén alakult Dél-Amerikában, növekvő kereslet mellett. Ezen túl a piac a biodízel iránti kereslet növekedését várta, ezzel is feljebb tornázva a növényi olajárakat.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), valamint a FAO a mezőgazdaságnak a 2016 és 2025 közötti időszak kilátásairól készített, júliusban közzétett jelentésében még azt jósolta, hogy stabilak lesznek az árak, mert lassabban nő majd az élelmiszerek iránti globális kereslet, miközben a mezőgazdasági termelékenység emelkedésének és a vetésterületek enyhe bővülésének köszönhetően fedezni tudják az igényeket.