Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CDU eddigi főtitkára a német fővárosban tartott programismertető tájékoztatóval mutatkozott be hivatalosan elnökjelöltként. Kiemelte: a legfontosabb három feladat a jólét megőrzése, a biztonság, valamint az, hogy Németországban mindenki a hazájának tartsa az országot és otthon érezze magát benne.

Mint mondta, a jólét megőrzésében a legnagyobb kihívás a "hihetetlen" léptékű átalakulást hozó digitalizáció. A biztonsággal kapcsolatban arról is szólt, hogy "erős államot" kell építeni és meg kell erősíteni az állam iránti bizalmat. Programjának harmadik kiemelt elemével kapcsolatban a bevándorlókra és menekültekre utalva aláhúzta: a CDU-nak azért kell dolgoznia, hogy "a régóta itt lakók és a nemrég érkezettek" egyaránt a hazájuknak érezzék Németországot.

A migrációról kérdésre válaszolva elmondta, a párt szervezeteinél tartott országjárása során azt tapasztalta, hogy már nem ez az első számú téma a tagság számára, de továbbra is foglalkoznak vele. Tudomásul kell venni, hogy nem lehet "visszacsinálni" a 2015-ös menekültválság előtti állapotokat, és a múlt felhánytorgatása helyett előremutató, termékeny vitát kell folytatni arról, hogy miként lehet megakadályozni a 2015-ös helyzet megismétlődését.

A CDU a december 7-én kezdődő hamburgi kongresszusán tart tisztújítást. Addig az elnökjelölteknek kerülniük kell a "romboló hatású versengést" - mondta Annegret Kramp-Karrenbauer, kiemelve, hogy ő sem a többi jelölttel vetélkedik, hanem a tagsághoz és a kongresszusi küldöttekhez fordul egy "ajánlattal", elnökjelölti programjával.

A másik két esélyes jelölttel kapcsolatban elmondta: elnökként azt támogatná, ha Jens Spahn továbbra is az elnökség tagjaként és a szövetségi kormány egészségügyi minisztereként dolgozna, a politikába csaknem tíz év szünet után visszatérő volt parlamenti (Bundestag-) frakcióvezető, Friedrich Merz pedig a párt javára hasznosítaná tudását, különösen az adópolitika területén.

Utalva arra, hogy Friedrich Merz vetette fel elsőként - 2003-ban -, hogy az adórendszer egyszerűsítésével el kell érni, hogy az adóbevallás elférjen egy söralátéten, azt mondta, jó lenne, ha a CDU lenne az első párt, amely okostelefonra fejlesztett adóbevallás-készítő alkalmazással állna elő.

Annegret Kramp-Karrenbauer Saar-vidék tartományból érkezett, 56 éves, katolikus, házas, három gyermeke van, 1999 óta hivatásos politikus, 2011-től a tartomány miniszterelnöke volt, a CDU főtitkári tisztségét február óta tölti be. A tisztújító kongresszuson csak az elnökséget pályázza meg, főtitkári tevékenységét befejezi. A tagság körében népszerű és elismert politikust a távozó pártelnök, Angela Merkel szövetségeseként tartják számon.

Tájékoztatóján jelezte, hogy folyamatosságra törekszik, mint mondta, Angela Merkel távozásával véget ér egy korszak a CDU történetében, de a vezetők mindig is az előző nemzedék munkájára építve dolgoznak, az "elődök vállán állnak".