Így nyerészkednek a boltosok a repülőtereken - nagy a felháborodás a briteknél

Felháborodott utasok tömegei tagadják meg a brit repülőtereken, hogy az üzletekben bemutassák beszállókártyáikat, miután kiderült, hogy a boltok sok esetben "nyerészkednek" rajtuk.
MTI, 2015. augusztus 12. szerda, 18:35
Fotó: Reuters

Az utasoktól fizetéskor azért kérik el a beszállókártyát, hogy tudják, melyikük tart az Európai Unió területén kívülre, ebben az esetben ugyanis nem kell megfizetni a 20 százalékos áfát a vásárlás után. Az üggyel kapcsolatban szerdán már a pénzügyminisztérium államtitkára is megszólalt. David Gauke azt mondta, a reptéri üzletekre vonatkozó kedvezmény az árak csökkentését hivatott elősegíteni az utasok számára, és nem arra találták ki, hogy a boltok nyerjenek rajta. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt árnyékkormányának közlekedési miniszterjelöltje, Gordon Marsden úgy fogalmazott, elfogadhatatlan, hogy az utasokkal nem bánnak méltányosan.

Az üzletek azt állítják, a jogszabályokat betartva járnak el. A brit repülőtereken az utasokat valójában semmi sem kötelezi arra, hogy vásárláskor bemutassák beszállókártyájukat, kivéve ha alkoholt vagy cigarettát vásárolnak a a duty free üzletekben - emlékeztetett a BBC. A World Duty Free társaság szerint viszont az üzleteknek a brit vámhivatal rendelkezése értelmében kötelező arra kérniük a vevőket, hogy mutassák be beszállókártyájukat. Az információkra azért van szükség, hogy garantálják a pontos elszámolást.

Az ügyről elsőként beszámoló The Independent című lap utazási szakértője, Simon Calder egy egyszerű példát említve a BBC rádióadásában arról beszélt: "Ha valaki vásárol egy hatfontos naptejet, egy font az áfa. Ha az illető Görögországba utazik, az egy fontot az üzlet a kormánynak adja, ha viszont Törökországba - és erről a beszállókártya bemutatásával a bolt is tudomást szerez -, megtartja magának. Ez nem törvénytelen, de én biztosan nem értek vele egyet". Szerinte az üzletek mindenfélét kitaláltak már, hogy megmagyarázzák, miért kérik el a beszállókártyákat - beleértve azt is, hogy erre biztonsági okokból van szükség - de ez "mérhetetlen ostobaság". Calder szerint még az áfamentes árukat, például könyveket és újságokat vásároló utasoktól is elkérik a kártyát.

A brit reptereken jelenlévő számos áruházlánc közül a Boots szóvivője közölte, valóban visszaigénylik az áfát az Európai Unión kívülre utazó vásárlók után, de ez teljesen megfelel a törvényi előírásoknak. A WH Smith azt hangsúlyozta, hogy lehetetlen lenne olyan árazást kialakítani, amely különbséget tesz az úti célok alapján. A lánc egy korábbi alkalmazottja szerint viszont meglehetősen egyszerű lenne jutányos árat biztosítani az Európai Unión kívülre tartó utasoknak. A férfi a BBC-nek azt mondta, egyedül az az üzlet, amelyben ő menedzserként dolgozott, évi 200 ezer fontot nyert az áfán. A Harrods szóvivője közölte, hogy reptéri üzleteikben mindent áfamentesen árulnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2015.08.13 09:32

@hunorti: Akkor épp ideje lenne a kormányt is megkorbácsolni mert van jópár dolog ami kurva drága és még szar is. Kezdve a világbajnok áfától a botrányos egészségügyig. Folytatva a méregdrága stadionokkal amik zárva állnak a hét szinte minden napján, viszont mikor nyitva vannak akkor üresek. Azt pl miért nem lehetne megcsinálni Pesten hogy 1 pályán focizzon az összes kétballábas ? ez egyik hétfőn a másik kedden, esetleg délelőtt/délután ? Igy se úgy se nézi őket senki az a pár ember aki meg ott van annak az a dolga hogy ott legyen, a maradék meg ha ott akar lenni megoldja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2015.08.13 09:17

ilyen az, amikor a nagyokos állam beleszabályoz a piacba.
kár, káosz, igazságtalanság, felháborodás.
jó példa az államhívő illiberális gciknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.08.12 22:53

...elkufárosodás ....,éppen most mutatták a szulejmánban ,hogy megkorbácsolták a kufárt ,mert drágán adta az árut ! ....példa ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html