"Azzal bíztuk meg a bizottságot és az EIB-t, hogy sürgősen készítsen egy előzetes jelentést a (növekedés felgyorsítása érdekében) megtehető gyakorlati lépésekről, nyereséges befektetési projektekről" - közölte Pier Carlo Padoan olasz pénzügyminiszter az ülést követő sajtótájékoztatón.

A pénzügyminiszterek tanácsa október 14-én fog egyeztetni a potenciális befektetésekről, eddig kell elkészülnie az előzetes jelentésnek.

A befektetések jellegéről egyelőre semmit sem tudni, de finanszírozásukról a szombati ülésen négy lehetséges alternatíva is felmerült, amelyek közös eleme a magántőke bevonása.

Olaszország a vállalatok forrásokhoz juttatásának eszközeit bővítené; Franciaország és Németország a magánbefektetések növelésére vonatkozó javaslatot tett; Lengyelország magánpiaci források bevonásával egy 700 milliárd eurós európai befektetési alapot hozna létre; Jean-Claude Juncker, a bizottság új elnöke pedig egy 300 milliárd eurós befektetési programot sürgetett.

"Nincs varázspálcánk, de szükségünk van a növekedésre, úgy kell növelnünk a keresletet, hogy nem veszünk fel újabb hiteleket. Az állami és a magánforrások helyes elegyére van szükségünk" - mondta Michel Sapin francia pénzügyminiszter.

Olasz kollégája azt is hangsúlyozta, hogy sürgős strukturális reformokra van szükség a befektetések ösztönzése és a "nyereségességhez szükséges körülmények megteremtése" érdekében.

Az EU gazdasága tavaly mindössze 0,1 százalékkal nőtt, és az idei év első két negyedévében stagnált, miközben a munkanélküliség 11,5 százalékon áll.