Kormányellenes tüntetésekkel emlékeztek meg a fukusimai atomerőmű három évvel ezelőtti katasztrófájáról azok, akik a létesítmény lakhatatlanná vált közvetlen környezetének határán élnek - derül ki a Bloomberg cikkéből. A 2011. március 11-ei földrengésben és cunamiban 20 ezren haltak meg vagy tűntek el, a nukleáris erőmű áramellátás nélkül maradt, a pincében elhelyezett tartalék generátorokat elöntötte a szökőár, ami a berendezések hűtésének leállásához, és három reaktor leolvadásához vezetett.

Nagyjából a Balaton területének megfelelő terület vált lakhatatlanná a környezetbe került nukleáris szennyező anyagok miatt, az ezt szegélyező részeken talajcserére volt szükség. A lakások itt is megsemmisültek. 1095 nappal a katasztrófa után, miután dollármilliárdokat költöttek el közpénzből a tragédia utáni helyreállítási munkákra és a kormány folyton azt ígéri, hogy felgyorsítják a romeltakarítást, a fukusimai atomerőmű még mindig szennyezi a környezet. A leolvadt reaktorok hűtésére használt radioaktív szennyeződést tartalmazó víz gyakran bejut a talajba és időnként eléri a Csendes-óceánt is.

Katasztrófa pornó

A Tohoku régióban tervezett közfinanszírozású lakásépítéseknek csupán 3,4 százaléka valósult meg az elmúlt három évben. Egy egész generációnyi gyereknek még ma is rendszeresen részt kell vennie pajzsmirigyrákszűrésen. Ezek a gyermekek nem emlékeznek arra, milyen volt az élet azelőtt, hogy ideiglenes fedél került volna a fejük fölé. Kezdetben tilos volt a szabadban játszaniuk, és szüleik még mindig nem engedik ki őket, annak ellenére, hogy a hatóságok szerint ma már nem radioaktív a környezet.

A politikusok és a külföldi újságírók látogatásait a környéken egyfajta katasztrófa pornónak nevezi a Bloomberg cikkírója. Abe Shinzo kormányfő például 13 alkalommal járt a környéken 2012 decembere óta, de ennek semmi hatása a helyreállítási munkákra. A sztár újságírók megírják a "szörnyű tragédiáról" szóló cikkeiket, majd dolguk végeztével távoznak a veszélyes környékről. Semmi sem változik annak a 100 ezer embernek az életében, aki hideg, spártai berendezésű és a magánélet lehetőségét kizáró ideiglenes szállásokon húzza meg magát 62 hete.

Kifogások

A hivatalos indoklás szerint nincs elegendő munkaerő, építőanyag és vállalkozó építőiparai cég a helyreállításhoz. Miért nem hoztak be tízezer embert más ázsiai országokból Japánba? Ez megoldotta volna a munkaerőhiányt és a beruházások élénkítették volna a gazdaságot. A szigetországot kormányzó Liberális Demokratapárt szoros kapcsolatokat ápol az építőipar legnagyobb vállalkozóival. Miért nem mozgósítják ezeket a nexusokat? Miért csak a zsíros hasznot ígérő fukusimai romeltakarításra kaphatók a cégek?

Abe tudott időt szakítani arra, hogy elutazzon Buenos Airesbe, ahol megígérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy a 2020-as tokiói játékok idejére minden rendben lesz fukusima körül. Indiába és Törökországban azért látogatott el, hogy segítsen a japán cégeknek nukleáris technológiájuk értékesítésében. Mozambikban, Ománban és New Yorkban arról értekezett, hogy Japán talpra állt saját 3/11-es katasztrófája után.

Van ideje a nacionalista elfogultságok kiszolgálására, Japán második világháborús szerepének újraértékelése. Csak azt nem magyarázza semmi, miért képtelen a kormánya elfogadhatóan kezelni a krízist Tokió szomszédságában.