Így rabolhatják ki - Erre figyeljen karácsonykor!

Veszélyes kirakni a szemetes mellé a karácsonyi csomagolóeszközöket - derül ki az ünnepi jó tanácsok gyűjteményéből. Emellett nem célszerű eldicsekedni az interneten azzal, milyen jól érezzük magunkát egy turistaúton.
Napi.hu, 2014. december 25. csütörtök, 09:11
Fotó: Reuters

Nem csupán a profi tolvajok kedvenc időszaka a karácsonyi szezon, hanem az alkalmi áruházi szarkáké is. Az Egyesült Államokban a vásárlók közel 16 milliárd dollár értékű árut lopnak el minden évben, a nagyját az ünnepi bevásárlások idején - idézte a Global Retail Theft Barometer adatait a MarketWatch. (Ez közel 4000 milliárd forint, ami a magyar GDP nagyjából 12 százaléka - a szerk.)

A vevők sincsenek azonban kisebb veszélyben: olyan közvetett lehetőségekkel is számolniuk kell például, mint hogy a betörők kifigyelik, mikor mennek távolabbi bevásárlóútra, és ez alatt fosztják ki a lakásukat. Rendőrségi jelentések szerint az ilyen típusú betörések megugranak az ünnepek idején. Van néhány elemi szabály, amelyet mindenki ismer. Ilyen, hogy ne kattintsunk le az interneten érkező, "tuti olcsó" ajándékokat, hogy csak forgalmas helyen parkoljunk, ne hagyjunk semmit az autó ülésén, ha lehet vigyünk magunkkal valakit, aki a cuccok egy részét cipeli, így egyáltalán nem kell semmit az autóban hagyni.

Erre talán ön sem gondolna

Sokan nem gondolnák ugyanakkor, hogy még a szemetesükre is figyelni kell. Felhívás keringőre a tolvajoknak, ha valaki azonnal kiteszi a kukába vagy a mellé a frissen kapott ajándékok csomagolóeszközeit, dobozait. A szakértők tanácsa ezzel kapcsolatban is egyszerű: csak aznap reggel vigyük ki a pakkokat, amikor elviszik a szemetet. Addig viseljük el a lakásban vagy akinek van, az tárolja a dobozokat a garázsában.

Szintén a tolvajoknak szóló reklámnak tekinthető, ha valaki a közösségi portálokon közhírré teszi, hogy elutazott. Egy vicces fotó egy távoli helyszínen nekik azt mondja: nem vagyok otthon. Biztonsági szakértők szerint jobb, ha az utazó a vakáción fényképez, majd akkor teszi közzé fotóit, amikor hazaért. Ha ezt nem tudja megállni, akkor korlátoznia kell mások hozzáférését az információkhoz, jól teszi például, ha csak külön, szűk baráti körben osztja meg az utazásáról szóló képeket.

Lista kockás papíron

Az elektronika korszakában ósdinak tűnő szabály, hogy akinek sok bankkártyája van, az jól teszi, ha listát készít azokról. Így a shoppingolás után hazaérve ellenőrizheti, hogy mindegyik megvan-e. A nagy rohanásban könnyű elhagyni az olyan apróbb dolgokat, mint ezek a kártyák. Banki szakértők emellett azt ajánlják, hogy hitelkártyákkal fizessünk, mert ezekhez jobb biztonsági feltételeket társíthatunk. Ilyen például, hogy a kártyatulajdonos nem felel az 50 dollárnál nagyobb terhelésekért, ha ellopták vagy elvesztette a kártyáját.

HOZZÁSZÓLÁSOK