Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Nem fogadjuk el a Krím Oroszország általi törvénytelen annektálását. Egy ilyen látogatás csak növelheti a feszültséget" - jelentette ki Laura Lucas Magnuson, az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

A szóvivő arra reagált, hogy Vlagyimir Putyin Szevasztopol felszabadításának 70. évfordulója alkalmából részt vett a krími városban megrendezett ünnepségeken. Az orosz elnök először látogatott el a Krímbe március 21. óta, amikor a területet új jogi alanyként az Oroszországi Föderációhoz csatolták, azt követően, hogy a félszigetet orosz erők vonták ellenőrzésük alá.

Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője provokatívnak és szükségtelennek nevezte Putyin krími látogatását, szintén leszögezve, hogy a félsziget Ukrajna része, és Washington nem ismeri el az azzal kapcsolatos törvénytelen orosz lépéseket. Szavai szerint az orosz elnök szevasztopoli vizitje nem a válság csillapítását segíti elő.

A szóvivő elmondta, hogy John Kerry külügyminiszter a jövő héten a brit fővárosban Szíria ügyében találkozik majd az úgynevezett "londoni 11-ek" csoportjának - az Egyesült Államokon kívül Egyiptom, Franciaország, Németország, Olaszország, Jordánia, Katar, Szaúd-Arábia, Törökország, az Egyesült Arab Emírségek és Nagy-Britannia - külügyminisztereivel. Ennek alkalmából módja lesz arra is, hogy az érdekelt kormányok képviselőivel megvitassa az ukrajnai helyzetet.

Psaki megerősítette, hogy Kerry a nap folyamán az EBESZ ukrajnai szerepvállalásáról és Szíriáról beszélt telefonon Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Két nap leforgása alatt a két miniszter másodszor beszélt egymással. Putyin krími látogatásáról nem esett szó köztük.
A szóvivő egy esetleges londoni Kerry-Lavrov találkozó lehetőségét firtató kérdésre azt válaszolta, hogy az amerikai külügyminiszter a tervek szerint a londoni 11-ekkel Szíriáról tárgyal majd.

Jen Psaki elítélte a pénteki mariupoli erőszakcselekményeket, amelyeket szerinte az oroszpárti fegyveresek kezdeményeztek. Sürgette, hogy a közrendet veszélyeztető csoportok tegyék le a fegyvert. Kijelentette, hogy amerikai részről pénteken sem észlelték a Putyin által egy nappal korábban jelzett orosz csapatvisszavonást.

Az amerikai külügyi illetékes ismételten törvénytelennek minősítette a Kelet-Ukrajnában vasárnapra kitűzött népszavazást.