Leszorult a fapados légitársaságok olcsóság szerint összeállított toplistájának éléről a két legnagyobb európai cég, a Ryanair és az easyJet. A WhichAirline.com internetes portál több mint 300 ezer járat adatait hasonlította össze, figyelembe véve az egy irányra szóló jegyek átlagárát, egy táska fedélzetre vitelét, és a költségek kifizetését szolgáló banki átutalás tranzakciós díját.

Ennek alapján a legolcsóbb átlagos utazási lehetőséget a török Pegasus Airlines kínálja, átlagosan 53,41 fontos (18 380 forint) díjjal - derült ki a brit Telegraph összefoglalójából. A második helyen a magyar gyökerű Wizz Air, a harmadikon a romániai Blue Air áll. Az első húsz cég között csak tíz olyan akadt, amely 100 fontnál (34 410 forint) olcsóbb átlaggal büszkélkedhet.

Átkozott csomagok

Az összehasonlítás hozott néhány nagyon meglepő adatot. Például a 20-as lista végén szereplő három vállalat, a brit Jet2, az izlandi WOW air és a legnagyobb európai turisztikai nevét viselő Fly Thomas Cook átlag 140, 160 és 174 fontot gombol le ügyfeleiről. Ez igencsak durva, ha figyelembe vesszük, hogy fapados légitársaságokról beszélünk.

Az egyik fontos tanulság, amelyet a kalkuláció alapján levontak a toplista készítői, az volt, hogy nagyon oda kell figyelni a csomagokra. Óriási különbség lehet aközött, hogy az utas 15 kilós vagy 20 kilós pakkal száll-e fel a repülőgépre. Ha a 15 kilós táska mellé még egy pluszbőröndért is fizetnie kell, akkor akár 85 fontos (azaz közel 30 ezer forintos) költségtöbblet is a nyakába szakadhat.

Bumm!

A WhichAirline.com szakírói szerint lényegében aknamezőre lép, aki fapados légitársasággal akar utazni. Mindegyik cég kínál valamilyen extrát, ami egy vagyonba kerülhet, ha az utazó nem figyel eléggé oda. Ráadásul sokszor igencsak kérdéses, hogy van-e értelme igénybe venni a pluszszolgáltatást. A portál hoz is egy példát erre, nevezetesen a beszállás elsőbbségét.

Aki erre befizet, az előbb léphet a repülőgép fedélzetére, mint utastársai, és elsőként választhat helyet. A bibi csak az, hogy ezt követően ugyanannyit kell várakoznia az indulásra, mint a becsekkolás előtt sorban állóknak, ugyanis természetesen az utóbbiak nélkül sem indul el a gép.

A szakértők összességében azt tanácsolják, hogy ha olcsón akarjuk megúszni az utazást, akkor passzírozzuk be minden cókmókunkat egyetlen táskába és fizessünk sima bankkártyával. A hitelkártyás átutalást ugyanis sokszor extra tranzakciós adó terheli.

Top 5*
LégitársaságÁtlagár (font)
Pegasus Airlines53,41
Wizz Air64,02
Blue Air69,69
Ryanair70,53
easyJet76,05
*a legolcsóbb utazást kínáló légitársaságok
Forrás: telegraph.co.uk