Az  FT értesülése szerint Josef Ackermann, a Deutsche Bank vezérigazgatója előző nap már tárgyalt is Athénban a súlyos költségvetési és adósságproblémákkal küszködő Görögország miniszterelnökével, Jorgosz Papandreuval.

Papandreu már múlt hétvégi londoni látogatásán a segítség elképzelhető formái között említette valamilyen garanciavállalás lehetőségét, de akkor még nem tért ki arra, hogy ezt ki vállalná.


A szombati Financial Timesnak név nélkül nyilatkozó, magas beosztású német banktisztviselők egyike szerint "komoly gondolat formájában" felmerült, hogy a német kormány az állami fejlesztési bankon (KfW) keresztül garanciákat ad azoknak a német bankoknak, amelyek görög adósságot vásárolnak.

    Több nagybank - köztük a Hypo Real Estate, az Eurohypo és a Deutsche Postbank -, amelyek máris több milliárd euró görög adósságot tartanak, közölték, hogy nem akarják növelni a görög adósságállományt portfolióikban, ám ha Berlin garanciát vállal az egyébként magas hozamúnak ígérkező adósság-befektetésekre, az rábírhatja őket arra, hogy enyhítsenek álláspontjukon - írta a londoni napilap.

    A piac egyelőre vegyesen ítéli meg a Görögországnak nyújtandó euróövezeti segítség esélyeit. Borúlátást tükröz, hogy az elmúlt kereskedési héten rekordra emelkedett az euró jövőbeni újabb árfolyamveszteségére felvett nettó short befektetői pozícióállomány a Chicago Mercantile Exchange (CME Group) határidős piacán.

    A görög államadósság-szolgálati kilátások piaci megítélésének enyhülését jelzi ugyanakkor, hogy a hét végére jelentősen csökkent a görög szuverén nem fizetővé válás kockázata ellen vásárolható biztosítási tranzakciók árazása a londoni piacon.

    A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató cég, a CMA DataVision az MTI-vel közölte: a görög szuverén adósságtörlesztési kockázat fedezetére szolgáló határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díjszabása jelentős, 16 bázispontos csökkenéssel 380,9 bázisponton zárta a kereskedési hetet Londonban.

    A heti záró görög CDS-díjszabások azt jelentik, hogy a görög törlesztési leállás ellen befektetői fedezetet kínáló piaci szereplők minden tízmillió euró görög kormánykötvény-adósság törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióiért évente nem egészen 381 ezer euró díjat számítottak fel az irányadó ötéves futamidőre a hét utolsó kereskedési napján, 16 ezer euróval kevesebbet, mint egy nappal korábban.

    A Standard & Poor's hitelminősítő által a görögországi fejlemények kapcsán minap kiadott londoni elemzés táblázatos kimutatása szerint a cég által az elsőrendű befektetői kategóriában - vagyis az "AAA"-tól az "A" sávig terjedő osztályzati szinteken - nyilvántartott szuverén adósok közül egy-egy adott átlagos 15 éves távlatban egyik sem vált nem fizetővé az 1975 és 2009 közötti időszakon belül.

    A közepes befektetői "BBB" sávba sorolt szuverén adósok kumulatív nem fizetővé válási rátája azonban ugyanilyen időtávban 6,07 százalék volt a vizsgált időszakban.

    A S&P jelenleg ez utóbbi sávban tartja a görög szuverén adósságot. A ház decemberben vonta meg az "A" kategóriás elsőrendű adósi minősítést Görögországtól, közepes befektetői "BBB plusz" szintre süllyesztve a hosszú futamú görög adósosztályzatot, amely változatlanul negatív megfigyelés alatt van.

    Nemrég egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings is visszaminősítette Görögországot a "BBB" kategóriába, szintén "BBB plusz"-ra gyengítve a görög osztályzatot.

    Görögország az első - és eddig az egyetlen - olyan euróövezeti tagállam, amelyet több hitelminősítő is visszasorolt a közepes "BBB" osztályzati sávba.