Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Aida Hedsonnak nem volt hitelkártyája két évvel ezelőttig, fia, aki 79 éves, 102 éves szüli napjára ajándékozta meg ezzel a hasznos kis eszközzel. Ennek ellenére jobban érdeklődik a technikai kütyük iránt, mint a legtöbb ember, igaz, ezt talán az átlagosnál praktikusabban teszi - derül ki a MarketWatch cikkéből.

Ere utal, hogy két mobiltelefonja van: az egyik hálószobájában, a másik a nappaliban. Ugyanaz a számuk, így egyszerre csengenek, csak a hölgynek megspórolnak némi gyaloglást, mivel hogy mindig azt veheti fel, amelyik közelebb van hozzá.

Hedson 1910-ben született a Mexikó délkeleti részén lévő Tampicóban. Élete során kétszer házasodott: első férje geológus volt - ebből a kapcsolatból származik egyetlen gyermeke -, a második pedig egy olajvállalat tisztviselőjeként dolgozott. Utóbbit ide-oda helyezte a cége, s mivel felesége ment vele, tíz évet töltött el Angliában - London második világháborús bombázása idején például ott laktak -, éltek Venezuelában, Trinidadban és az USA-ban is. Jelenleg is itt él egy idősek otthonában.

Take it easy!

A MarketWatch kérdéseire válaszolva felidézte a nagy gazdasági világválság éveit. Első házasságát 1929-ben, a krízis kirobbanásának évében kötötte. Emlékei szerint felére csökkentették férje fizetését. Kevesebbet utaztak és ritkábban jártak társaságba, de ezt leszámítva vidám életük volt.

Az idős hölgy soha nem dohányzott és a hatvanas éveket - akkoriban már nem számított fiatalnak - táncolás helyett főként sportolással töltötte. Szeret golfozni, de ennek a szenvedélyének néhány éve már nem hódol. A hosszú élet titkát abban látja, hogy mindig megtartotta jókedvét, kiválasztott valamit, amit szeretett csinálni, és azzal szenvedélyesen foglalkozott.

Whiskey és meló

Hedsonnak és a hozzá hasonló 100 éven felüli amerikaiak van néhány további jó tanácsuk is a fiatalabbaknak. Mindenekelőtt ne becsüljék le, mennyi időt élhetnek. Minden negyedik százéves azt mondta egy nemrégen készült felmérésben, hogy pénzügyileg nem volt felkészülve arra, hogy megéri ezt a magas kort.

Több mint egyharmaduk hangsúlyozza, hogy ha újrakezdhetné, akkor több időt töltene azokkal, akiket szeret és több mint ötödük gondolja úgy, hogy a szülőknek szigorúbban kellene nevelniük gyermekeiket. A megkérdezettek között volt egy idős úr, aki úgy véli, azért él még mindig, mert "megitta az összes jó whiskeyt, ami csak elé került, és úgy dolgozott, mint az állat".

A százévesek még mindig évtizedekkel élik túl kortársaikat. Az Egyesült Államokban a várható életkor ma 78,7 év, míg száz évvel ezelőtt - amikor születtek - csupán 54,4 év volt.