A befolyásos üzleti-politikai lap beszámolója szerint az orosz államfőt az aggasztja, hogy az idén a világátlag (2,4 százalék) alatt maradhat az orosz gazdasági fejlődés üteme, amelyre már rég nem volt példa. Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium nemrég 3,6-ról 2,4 százalékra csökkentette az idei GDP-bővülési várakozását.

Vlagyimir Putyin a stabil fejlődést biztosító, a termelés visszaesésének kockázatát csökkentő, a világgazdasági válság negatív hatásai ellen védelmet adó és az üzleti tevékenységet ösztönző lépések kidolgozását tűzte ki a tanácskozás résztvevői elé. Az úgynevezett gazdasági agytröszt ülésére a kormánytagokon és az elnöki hivatal vezető tisztviselőin kívül az államapparátusban korábban magas beosztást betöltő szakembereket és gazdasági szakértőket is meghívtak.

Andrej Belouszov gazdaságfejlesztési miniszter belső okokra vezette vissza az orosz gazdaság fejlődésének lelassulását. A pénzügypolitika szigorítására utalt, amely a hitelkamatok növekedésével járt, holott - mint mondta - az infláció csökken. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a költségvetési konszolidáció kártékony hatását már az OECD és a Nemzetközi Valutaalap is elismerte, mint amely az eurózóna országaiban nagyban hozzájárult a gazdasági visszaeséshez.

A Szocsiban rendezett gazdasági "agytröszt" ülésének résztvevői abban állapodtak meg, hogy a költségvetési szabályozást meg kell tartani - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter, de közölte, azt reméli, hogy lehetőség nyílik majd a szigor enyhítésére. A kormány emellett arra hajlik, hogy költségvetési lépéseket kell végrehajtani növelve az egészségügyi ellátásra, az oktatásra, infrastrukturális fejlesztésekre fordított kiadásokat az állami cégek támogatásának egyidejű csökkentése mellett.

Júniusban az Orosz Államvasutak (RZSD) és a Szövetségi Áramellátó (FSZK) egyenként 100 milliárd rubel értékben (körülbelül 730 milliárd forint) infrastrukturális kötvényeket bocsát ki. Az első projekteket a nyugdíjalap forrásaiból, majd - megbízás esetén - a nemzeti jóléti alapból fogják finanszírozni - mondta el Andrej Belouszov a Vedomosztyinak.
Egy másik résztvevő név nélkül kijelentette: nem kell a tanácskozást követően alapvető változásokra számítani az orosz gazdaságpolitikában, a lassulás ugyanis még nem válság.