Így teljesített Magyarország a visegrádi államokhoz képest

A világválság megtépázta a nagyrészt külföldi tőkével működő és exportérdekelt visegrádi országokat is; Magyarország ugyan rosszabbul szerepelt a térségnél az utóbbi években, nem részben azért, mert semmilyen gazdaságélénkítő programmal nem ért, a költségvetési szigor előrehozása és a rövid távon jobb államháztartási kilátosok azonban mostantól jól jöhetnek – írja elemzésében az MTI-Eco.
NAPI, MTI-Eco, 2010. december 27. hétfő, 11:32
Fotó:

A kormányzati gazdaságélénkítő és -mentőprogramok Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban - miközben az export gyengülését pedig nem voltak képesek ellensúlyozni -, valamelyest fékezni tudták a lakossági fogyasztás visszaesését. Tarkább kínálata miatt a magyar export legalább a szomszédokénál valamivel kevésbé csökkent mentőprogram nélkül is. Jövőre viszont a mentőprogramok ellenére Csehországban és Szlovákiában lassuló, Lengyelországban kissé gyorsuló növekedésre számít a brüsszeli bizottság, és csak Magyarországon vár gyorsabban felfutó gazdasági növekedést, ami az MTI-Eco szerint az államháztartás adataival magyarázható.

A mentőprogramok a többi országban kifutnak, de a gazdasági növekedés főleg azért fog lassulni, mert mostantól kell megfizetni a korábbi gazdaságtámogatás árát: adóemelésekkel, leépítésekkel, az állami alkalmazottak fizetésének csökkentésével nagy nehezen lefaragni a megnövekedett hiányokat. Ezek a folyamatok nem csak a visegrádi országokban, hanem fő exportpiacukon, az euróövezeti országokban is hatnak: az euróövezet is a növekedés lassulására számít jövőre.

Az MTI-Eco elemzése szerint a másik három visegrádi országban a kormányok kénytelenek pénzt kivenni a fogyasztók zsebéből - vagyis korlátozni a hazai lakossági fogyasztást - éppen akkor, amikor az export húzóereje is lanyhulhat majd, mert a nyugat-európai kormányok is hasonlóan igyekeznek csökkenteni a költségvetési deficitet. Az euróövezet importja a tavalyi, 12,0 százalékos szűkülés után idén 8,7 százalékkal, de jövőre csak 5,1 százalékkal bővülhet a bizottság várakozása szerint.

A JP Morgan szakértői tavaly ilyenkor azt jósolták, hogy Magyarország "egyedülálló helyzetben van": amint a növekedés beindul, nem lesz szüksége a költségvetés szigorítására. Ez azt sugallta a JP Morgan szerint, hogy Magyarország növekedési kilátásai különösen kedvezők.

Ugyanakkor a Bank of America-Merrill Lynch szakértői megjegyezték, hogy Magyarország "költségvetési világbajnok" lehet. Az előző magyar kormány ugyanis kénytelen volt a válsághoz időzíteni a már korábban szükségessé vált, kemény költségvetési megszorításokat - gazdaságösztönzésre csak pénzek átcsoportosításából jutott -, miközben a világ nagy része lazított a költségvetési szigoron. Így Magyarország a világ gazdaságai közül a legerősebb államháztartási pozícióban kerülhet ki a világméretű visszaesésből, a BoA-ML tavaly év végi megfigyelése szerint.

A képet színezi, amiről az elemzők tavaly ilyenkor még nem tudhattak: hogy Magyarországon átalakítják az adórendszert, a lakosság és a vállalatok terhelését csökkentik, és ezt átmenetileg egyes ágazatokra kivetett "válságadókból" ellensúlyozzák. Ezzel együtt a másféle válságkezelés következtében Magyarország versenyképessége javulhat az ideinél bizonyára lassabban bővülő külpiacokon, miközben a szomszédoké romolhat - véli az MTI-Eco.

HOZZÁSZÓLÁSOK