Európának nem szabad elbíznia magát az elmúlt évek látszólag sikeres válságkezelése nyomán, a gazdaság kilábalása túlságosan gyenge - jelentette ki Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök. Aggodalmaival csatlakozik a magyar származású Soros György dúsgazdag üzletemberhez, aki a napokban figyelmeztetett újra arra, hogy Európa egy japán stílusú, két és fél évtizeden át tartó stagnálásba ragadhat - derült ki a Bloomberg tudósításából.

Soros, akit sokan befektetési gurunak tartanak, úgy véli, hogy a káros forgatókönyv megvalósulásának elkerülése érdekében az európai országoknak jobban össze kell hangolniuk költségvetési és gazdaságpolitikájukat. Az eurózóna képtelennek bizonyult arra, hogy meggyőző gazdasági növekedéssel jöjjön ki az adósságválság örvényéből - fogalmaz Reinfeldt. Ez veszélyezteti az exportorientált országokat, köztük a Skandinávia legnagyobb gazdaságával rendelkező - a magyar GDP 4-5-szörösét megtermelő - Svédországot.

Csatlakozva Soroshoz arra szólította fel az európai vezetőket, hogy érjék el az uniós gazdaság strukturális megújulásához szükséges reformok végrehajtását és újra a növekedés ösztönzését tekintsék a legfőbb közös gazdaságpolitikai célnak.

Sötét felhők

A svédek gondjait csak fokozza a korona erőssége. A nemzeti valuta 21 százalékkal túlértékelt az euróhoz képest - derült ki az OECD vásárlóerő paritáson számolt adataiból. A GDP nagyjából fele az exportból származik, a kivitel 70 százaléka Európában irányul. Reinfeldt szintén kiemeli a korona erősségét: arra panaszkodik, hogy míg korábban a svéd gazdasággal kapcsolatos aggályok gyengítették a nemzeti valutát, most ezzel az exportorientált ipart hátráltató gonddal szembesülnek.

A svéd miniszterelnök 2006 óta irányítja országát. Vezetésével elkerülték a pénzügyi válság legrosszabb következményeit és a gazdaság 2010 óta gyorsabban bővül, mint az eurózóna gazdasága. A 2014-re várt 2,5 százalékos növekedés több mint kétszerese a közös európai devizát használó országok előre jelzett gyarapodásának. A negyedik negyedévben ugyan 1,7 százalékkal ugrott meg a GDP a harmadikhoz képest, ám Reinfeldt szerint kétséges, hogy az emögött lévő készletfelhalmozás indokolt volt-e.

Miután 2006-öt követően ötször mérsékelték a jövedelemadókat, a kormányfő most arról beszél, hogy további vágás csak az állami bevételek emelkedése esetén képzelhető el. A szezonális kiigazítások nélkül számolt munkanélküliségi ráta januárban 8,6 százalékon állt, az árak 0,2 százalékkal mérséklődtek februárban az egy évvel korábbihoz képest. A stockholmi jegybank csökkentette alapkamatát, hogy elejét vegye a defláció kialakulásának.