BUX
37689

Így teremtene békét Merkel és Hollande

A francia elnök és a német kancellár új béketerve a Donyec-medence decentralizációját tartalmazza, nem kérdőjelezhető meg viszont Ukrajna területi egysége - mondta az ukrán külügyi szóvivő.

MTI, 2015. február 5. csütörtök, 22:11

Angela Merkel német kancellár és Fracois Hollande francia elnök új béketerve a Donyec-medence egyfajta decentralizációját tartalmazza - jelentette ki csütörtökön Jevhen Perebijnisz ukrán külügyi szóvivő egy tévéinterjúban. A tisztségviselő megjegyezte, hogy valószínűleg Moszkva a kelet-ukrajnai konfliktus "befagyasztását" szeretné, a Donyec-medencét olyan képződménnyé változtatva, amely fékezi Ukrajna reformtörekvéseit és közeledését Európához.

"Azok a megbeszélések, amelyeket most folytatunk, azon alapulnak, hogy a Donyec-medence különleges helyzete csakis úgy valósulhat meg, hogy az ukrán vezetés kontroll alatt tartja az ottani folyamatokat, valamint megmarad ellenőrzése az orosz-ukrán határ fölött" - fejtette ki Perebijnisz. Hozzátette: az viszont, hogy milyen szintű decentralizáció menjen végre Ukrajnában, azt az ukrán parlamentben és a vezetésben vitatják majd meg.

A szóvivő szavai szerint a béketerv kimondja: Ukrajna kész bizonyos szintű önigazgatási jogot biztosítani a régióknak, beleértve a Donyec-medencét is. "Nem kérdőjelezhető meg viszont Ukrajna területi épségének és a központi vezetés az ország egész területe fölötti feltétel nélküli ellenőrzési jogának alapelve" - szögezte le Perebijnisz.