Így trükközik a bevándorlással Putyin

A szíriai helyzettel fedi el az ukrán válságot a Kreml, a bevándorlási krízis teremtette irtózatos médiazajba bekeverték az orosz csapatok Szíriába telepítéséről szóló információit, ami kiverte az oroszok fejéből az Ukrajnában kialakult, sehova sem vezető patthelyzetet.
Napi.hu, 2015. szeptember 19. szombat, 17:11
Fotó: Reuters

Az elmúlt időszakban megjelent hírözön arról, hogy Moszkva csapatokat akar telepíteni Szíriába, valójában egy trükk, amivel az orosz vezetés eltereli a figyelmet az ukrán válságról - írja a Moscow Times számokkal alátámasztott elemzésében. Először fordul elő 2013 óta, hogy az orosz-szíriai viszony témája masszívan maga mögé utasította az orosz-ukrán konfliktust, mind a Google-on megjelent hírek, mind a Twitterre feltöltött megjegyzések számát tekintve.

Oroszország 2014 márciusában annektálta a Krím félszigetet, miután a kijevi tömegtüntetések nyomán lemondott az ország választásokon hatalomra került, oroszbarát elnöke. Ezt követően Oroszország és a Nyugat konfliktusa, a szomszédos ország politikai válsága és a Délkelet-Ukrajnában kialakult polgárháború uralta az orosz médiát. A történet epizódjaiban a Nyugat szankciókat vezetett be az orosz kormány ellen, amelyre válaszul Moszkva betiltotta az élelmiszerimport jelentős részét az EU-ból.

Patthelyzet

Az új kijevi vezetés és európai, illetve amerikai szövetségesei azzal vádolják Oroszországot, hogy támogatja a délkeleti országrészben harcoló oroszbarát szeparatistákat. A Kreml tagadja ezt a vádat, ám sajtóértesülések szerint sok orosz család gyászolja titokban az ukrajnai frontra vezényelt katona fia halálát.

Moszkva álláspontja szerint addig nem lesz béke, amíg az ukrán kormány nem ül tárgyalóasztalhoz a szeparatisták képviselőivel, amit az ország szuverenitására hivatkozó ukrán politikusok visszautasítanak. Ez a hosszú , befejezetlen történet masszívan uralta a médiát egészen a nyár végéig, ám az európai menekültválság és a szíriai orosz jelenlét hírei fordítottak ezen a helyzeten.

Kapóra jött

A Kreml tisztában van azzal, hogy nincs jó visszavonulási (exit) stratégiája az ukrán válságból - véli Dmitrij Oreskin független politikai elemző. Szíria jó lehetőség a figyelem elterelésére a befagyott ukrán konfliktusról. A bevándorlás ügye, amely szorosan kötődik a szíriai polgárháborúhoz nagyobb gond a Nyugatnak, mint Ukrajna, ezért új fedősztorit kínál az orosz kormánynak.

A számok azt mutatják, hogy ha erre számítottak, akkor ez bejött. A hét elején több mint 16,6 ezer tweet foglalkozott az orosz-szír üggyel, míg csupán ezer emlegette az orosz szerepet az ukrán válságban. Egy hónappal korábban éppen fordított volt a helyzet - derült ki a Topsy Twitter elemző szolgáltatás adataiból. A hasonló Google Trends szolgáltatás ugyanezt az eredményt hozta. A Google News 102 sztorit talált az előbbi ügyről és 690-et az utóbbiról.

A Kremlt támogató orosz média átirányította érdeklődését Ukrajnáról Szíriára. Két ismert haditudósítót áttelepítettek a szomszédos országból a közel-keleti országba. Egyikükről sokan feltételezik, hogy kiváló titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkezik. Ezzel egyidejűleg hogy, hogy nem az ukrán fronton, ahol eddig a februárban kötött tűzszünet ellenére minden nap voltak halálos áldozattal járó csetepaték, síri csend köszöntött be.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lan691, 2015.09.20 12:48

@Pluralista: ezt már 1991 ben igy képzelték el az oroszok nem putyin ötlete, de akkor még egyenjogu tagságot akartak az egyesült eu.ban, de az usa meg nyugat eu nem igy gondolta:
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/van_uj_javaslat_a_bevandorlas_megallitasara.603131.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.09.20 10:33

putyin az európát elárasztó migránsroham legnagyobb nyertese.

emiatt ugyanis elérhető közelségbe került az eu felbomlása, márpedig ha nincs egységes eu, akkor senki sem tud többé gazdasági nyomást gyakorolni oroszországra.
az usa-orosz kereskedelem elhanyagolható, egy amerikai bojkottot meg sem érez moszkva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.09.19 22:16

@ttibu73: igen, nekem is gyanús hogy ez a "síri csend" egy jóval nagyobb háború előtti csend. Persze nem izgulok a kimenetele miatt, egyesélyes. Ami sokkal érdekesebb, hogy az orosz hazáért harcoló két megyében létrejött egy, az oroszok számára igen népszerű, hősies politikai vezetés - Putyinnal szemben is. Ugye az egyszerű orosz polgár azt látja, hogy a milliárdos Putyin kényelemben él, utazgat, míg ezek a hazafiak az ukrán fronton az életüket adják a hazáért. És a Kremlben is vannak héják, akik így gondolják...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ttibu73, 2015.09.19 21:07

@Pluralista: A fene tudja tesó, a fene tudja, lehet most töltik fel a készleteket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.09.19 18:31

Régóta követve az orosz külpolitikát, azt gondolom (biztosan nem tudom, mert senki se tudja), hogy az oroszoknak nem az a két "szeparatista" megye, Donyeck és Luganszk kell, hanem egész Ukrajna, első lépésben. Majd Kelet-Európa, majd a széteső Nyugat-Európa. Erre utal Putyin korábbi kijelentése, hogy ő egy "Vlagyivosztoktól Lisszabonig terjedő uniót" szeretne. Azt már csak én gondolom hozzá, hogy ennek az uniónak nem Brüsszelben, és nem is Nyugat-Európában lenne a központja, hanem mondjuk Moszkvában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html