Így üthet be az államcsőd egy éven belül

Hamarosan átcsaphatnak a hullámok az orosz gazdaság felett, hajszálon múlhat, hogy elkerülik-e az államcsődöt egy éven belül vagy sem - állítják a MarketWatchnak cikkében megszólaló elemzők.
Napi.hu, 2014. december 8. hétfő, 13:25
Fotó: MTI/EPA

Pont olyan a helyzet, mint 1998-ban, az ázsiai valutaválság idején, amely Oroszországot is a padlóra vitte. A zuhanó olajárak, a nemzetközi szankciók, az értékét vesztő rubel és a növekvő államadósság egymást erősítő káros folyamatai olyan örvénnyé állhatnak össze, amely a mélybe rántja az orosz gazdaságot - összegzi a szakértők véleményét a MarketWatch.

Ha az olaj ára tovább szánkázik, akkor csak idő kérdése, hogy az orosz föderáció szembe kerüljön az csőd lehetőségével. Legutóbb 1998-ban omlott össze az orosz állam. Egymás után döntik meg korábbi rekordjaikat azok a mutatók, amelyek a fizetésképtelenség kialakulásának lehetőségére figyelmeztetnek.

Az orosz dollárkötvények egyre rosszabb helyzetbe kerülnek. A legutóbb kibocsátott tízéves állampapír hozama a gyengülő kereslet miatt a múlt hét végén elérte a 6,2 százalékot. Ez volt a legmagasabb érték a kötvény egy évvel ezelőtti kibocsátása óta. (Szakértők szerint a hat százalék feletti államkötvényhozam hosszú távon finanszírozhatatlan.)

Itt 22-es csapdája

Eközben az állampapírok hitelbiztosítási felára (cds), amely azt jelzi mennyibe kerül az orosz államcsőd elleni biztosítás, 2009 júliusa, a pénzügyi világválság ideje óta nem látott szintre ment fel. A orosz valuta gyengülése megállíthatatlannak látszik: egy dollárért a múlt hét végén 52,6236 rubelt kellett adni, ami csak kicsit volt kevesebb a hét közben elért rekordnál.

Egyfajta 22-es csapdájába kerültek - véli Bryan Turley, az Investment Banking Group MLV & Co. befektetési társaság igazgatója. A gazdaság halad a recesszió felé. Hiteleket kell felvenniük, hogy ezt ellensúlyozzák, ám ezek ára egyre magasabb. Emiattt valamilyen áldozatot mindenképpen be kell vállalniuk. Vagy megpróbálják költekezéssel átvészelni a nehéz időket, vagy nem vesznek fel kölcsönöket, de akkor megszorításokkal, a kiadások lefaragásával kell ellensúlyozniuk az elmaradó bevételeket.

Munkanélküliség

Az orosz jegybank dollármilliárdokat költött el mostanáig arra, hogy megtartsa a rubel árfolyamát, ám minden erőfeszítése hiábavalónak bizonyult. Csak október első felében 13 milliárd dollárért vásároltak rubelt - derült ki a Wall Street Journal korábbi cikkéből. A Crédit Suisse adatai szerint múlt hét végén a bruttó devizatartalék 393,6 milliárd dollár volt, miközben az államadósság 643 milliárd dolláron állt.

A moszkvai kormány szinte kizárólag az olajvállalatok profitjára kivetett adókból származó bevételeiből törleszti az államadósságot. Ezt a forrást azonban most súlyos veszély fenyegeti. Ha tovább folytatódik az olajár csökkenése, az a munkanélküliség drámai növekedéséhez vezethet, mivel a bevételek elapadása drasztikus leépítésekre kényszerítheti az energiacégeket.

Kifogy a tartalék

Ez párosul azzal, hogy az USA és az EU szankciói az orosz nagyvállalatokat is megfosztotta a külföldi hitelfelvétel lehetőségétől, ami nagyon nehéz helyzetbe hozhatja a Kremlt. A kormány nem tehet ugyanis mást, mint hogy maga siet a pénzügyi gondokkal küszködő nagyvállalatok segítségére, ami tovább növelheti az államadósságot, s ezzel az orosz kötvények befektetői megítélését - fejtegeti Ruggero de'Rossi, a Federative Investors pénzügyi szolgáltató vezető portfóliómenedzsere.

Vlagyimir Putyin orosz államfő egyelőre annyit tudott tenni, hogy retorziókkal fenyegette meg a "spekulánsokat", akik gyengítik a rubelt. Mihail Fradkov, az orosz kormány nemzetközi hírszerzési szolgálatának első embere azzal vádolta a Nyugatot, hogy szándékosan manipulálja az olaj árát és a rubel árfolyamát az orosz gazdaság meggyengítése érdekében.

Ha az olaj ára tovább hanyatlik a hordónként 50-60 dolláros szint irányába, akkor Oroszország újabb 150 milliárd dollár bukik a jövő évben. Így a befektetőknek minden okuk megvan arra, hogy elkezdjenek aggódni az orosz devizatartalékok kimerülése miatt - figyelmeztet de'Rossi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.12.08 18:24

@intermezzo: az amik manipulálják az olajárat (pl.lebeszélték a szaúdiakat,h csökkentsék a kitermelésüket!) s addig nyomják le,míg a putyini gazdaságpolitika fenntarthatósága megszűnik ..


..de ha így is lesz ,az nem szünteti meg a 10 millió orosz ellenállását ,és aprobléma marad !! ..az miért jó ???..etalon : Dél-Tirol !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

intermezzo, 2014.12.08 18:18

@unortodox: mi Magyarországon két különböző -néha igazán antagonisztikus- oldalon állunk,de most és itt egyet kell veled értenem. Az EU által babusgatott mostani ukrán vezetés egy picit sem korrupciómentesebb mint a tényleg igazán vezérelvű orosz. Az ukránok robbantották ki ezt az egészet balf@sz nyelvtörvényükkel (amelyet nem mellesleg sosem írtak alá s nem vezettek be!),de ezt a helyzetet Putyin maximálisan kihasználta/ja.Egyébként Putyint még messze több mint az oroszok tényleges 2/3-a támogatja.Nagyon népszerű! és intelligens is , sokkal jobban mint a nála 11 évvel fiatalabb magyarországi majmolója. Az is messzemenően igaz,h az amik manipulálják az olajárat (pl.lebeszélték a szaúdiakat,h csökkentsék a kitermelésüket!) s addig nyomják le,míg a putyini gazdaságpolitika fenntarthatósága megszűnik
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2014.12.08 16:42

@VoIe:

Recseg-ropog az orosz ladik.

TIK-TAK :)

A sajtóban feltétlen de amúgy félrevezetnek mert nem jók a számok vagy a megnevezés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2014.12.08 16:40

"államadósság 643 milliárd dolláron állt" Ez külső adósság! nem állam (tehát az összes szektor). Az államadósság az GDP 13,41%-ka, nem feltétlen van a 643 mrd dollárban. Amúgy meg 61%-kal devizatartalékkal fedezett külső adósság az elég jónak számít főleg ha a meglesz az évi 200 mrd körüli külkertöbblet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Thubiso, 2014.12.08 16:37

Lehet, hogy nálunk is az segítene? Orbán a magánvagyonát vitte ki Svájcba? Mert ha államcsőd van, akkor a bankbetéteknek is annyi. Sőt Kósa azért költött 2 milliót antik könyvekre? Kérdések, kérdések.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html