Pont olyan a helyzet, mint 1998-ban, az ázsiai valutaválság idején, amely Oroszországot is a padlóra vitte. A zuhanó olajárak, a nemzetközi szankciók, az értékét vesztő rubel és a növekvő államadósság egymást erősítő káros folyamatai olyan örvénnyé állhatnak össze, amely a mélybe rántja az orosz gazdaságot - összegzi a szakértők véleményét a MarketWatch.

Ha az olaj ára tovább szánkázik, akkor csak idő kérdése, hogy az orosz föderáció szembe kerüljön az csőd lehetőségével. Legutóbb 1998-ban omlott össze az orosz állam. Egymás után döntik meg korábbi rekordjaikat azok a mutatók, amelyek a fizetésképtelenség kialakulásának lehetőségére figyelmeztetnek.

Az orosz dollárkötvények egyre rosszabb helyzetbe kerülnek. A legutóbb kibocsátott tízéves állampapír hozama a gyengülő kereslet miatt a múlt hét végén elérte a 6,2 százalékot. Ez volt a legmagasabb érték a kötvény egy évvel ezelőtti kibocsátása óta. (Szakértők szerint a hat százalék feletti államkötvényhozam hosszú távon finanszírozhatatlan.)

Itt 22-es csapdája

Eközben az állampapírok hitelbiztosítási felára (cds), amely azt jelzi mennyibe kerül az orosz államcsőd elleni biztosítás, 2009 júliusa, a pénzügyi világválság ideje óta nem látott szintre ment fel. A orosz valuta gyengülése megállíthatatlannak látszik: egy dollárért a múlt hét végén 52,6236 rubelt kellett adni, ami csak kicsit volt kevesebb a hét közben elért rekordnál.

Egyfajta 22-es csapdájába kerültek - véli Bryan Turley, az Investment Banking Group MLV & Co. befektetési társaság igazgatója. A gazdaság halad a recesszió felé. Hiteleket kell felvenniük, hogy ezt ellensúlyozzák, ám ezek ára egyre magasabb. Emiattt valamilyen áldozatot mindenképpen be kell vállalniuk. Vagy megpróbálják költekezéssel átvészelni a nehéz időket, vagy nem vesznek fel kölcsönöket, de akkor megszorításokkal, a kiadások lefaragásával kell ellensúlyozniuk az elmaradó bevételeket.

Munkanélküliség

Az orosz jegybank dollármilliárdokat költött el mostanáig arra, hogy megtartsa a rubel árfolyamát, ám minden erőfeszítése hiábavalónak bizonyult. Csak október első felében 13 milliárd dollárért vásároltak rubelt - derült ki a Wall Street Journal korábbi cikkéből. A Crédit Suisse adatai szerint múlt hét végén a bruttó devizatartalék 393,6 milliárd dollár volt, miközben az államadósság 643 milliárd dolláron állt.

A moszkvai kormány szinte kizárólag az olajvállalatok profitjára kivetett adókból származó bevételeiből törleszti az államadósságot. Ezt a forrást azonban most súlyos veszély fenyegeti. Ha tovább folytatódik az olajár csökkenése, az a munkanélküliség drámai növekedéséhez vezethet, mivel a bevételek elapadása drasztikus leépítésekre kényszerítheti az energiacégeket.

Kifogy a tartalék

Ez párosul azzal, hogy az USA és az EU szankciói az orosz nagyvállalatokat is megfosztotta a külföldi hitelfelvétel lehetőségétől, ami nagyon nehéz helyzetbe hozhatja a Kremlt. A kormány nem tehet ugyanis mást, mint hogy maga siet a pénzügyi gondokkal küszködő nagyvállalatok segítségére, ami tovább növelheti az államadósságot, s ezzel az orosz kötvények befektetői megítélését - fejtegeti Ruggero de'Rossi, a Federative Investors pénzügyi szolgáltató vezető portfóliómenedzsere.

Vlagyimir Putyin orosz államfő egyelőre annyit tudott tenni, hogy retorziókkal fenyegette meg a "spekulánsokat", akik gyengítik a rubelt. Mihail Fradkov, az orosz kormány nemzetközi hírszerzési szolgálatának első embere azzal vádolta a Nyugatot, hogy szándékosan manipulálja az olaj árát és a rubel árfolyamát az orosz gazdaság meggyengítése érdekében.

Ha az olaj ára tovább hanyatlik a hordónként 50-60 dolláros szint irányába, akkor Oroszország újabb 150 milliárd dollár bukik a jövő évben. Így a befektetőknek minden okuk megvan arra, hogy elkezdjenek aggódni az orosz devizatartalékok kimerülése miatt - figyelmeztet de'Rossi.