A bevándorló munkavállalók engedélyének díjemelésével szorítaná ki Moszkvából Szergej Szobjanyin főpolgármester a migránsokat, ha nő a munkanélküliség az oroszok körében. Valójában ezt máris elkezdték: január 1-től a munkavállalási engedélyért a bevándorlók által fizetendő havi díj az eddigi 600 rubelről (9,45 dollár) 4000 rubelre (63 dollár), vagyis több mint hatszorosára emelkedett.

Más intézkedésekkel is próbálják visszaszorítani az elsősorban a volt szovjet köztársaságokból (főleg a Kaukázusból és az ázsiai területekről) a jobb megélhetés reményében érkezők számát: egy sor orvosi vizsgálaton kell keresztülesniük, egészségbiztosítást kell kötniük évi 5500 rubelért (87 dollár), ez év elejétől pedig 3000 ezer rubelt (47 dollár) fizettetnek velük egy kötelező orosz nyelv- és történelem vizsgáért és még ujjlenyomatot is vesznek tőlük.

A szigorítások szükségessége kétséges, mivel a rubel értékvesztése miatt már egyébként is megindult a bevándorlók hazatérése, főleg Moszkvából, ahol a gazdasági recesszió miatt egyre több építkezés áll le, ami a migránsok fő foglalkoztatási területe. Ráadásul a szigorítások csak az illegális bevándorlást erősítik, annak ellenére, hogy az orosz rendőrség óriási razziákon ezerszám fogja el és toloncolja ki a munkavállalási engedéllyel nem rendelkezőket.