Így vagy úgy, de fájni fog a Brexit

A brit gazdaság valószínűleg elkerüli a recessziót, de nem lesz messze tőle - jósolta hétfőn ismertetett, erőteljesen rontott távlati előrejelzésében a brit üzleti vállalkozások érdekképviseletét külföldön is ellátó Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) szövetsége.
MTI, 2016. szeptember 12. hétfő, 11:56
Fotó: MTI/EPA

A BCC először tett közzé növekedési prognózist azóta, hogy a brit EU-tagságról rendezett júniusi népszavazáson a brit választók többsége a kilépésre voksolt.

A kamarai szövetség új előrejelzése szerint a brit hazai össztermék (GDP) az idén várhatóan 1,8 százalékkal, jövőre 1 százalékkal, 2018-ban 1,8 százalékkal nő. A BCC eddigi prognózisában erre a három évre 2,2, 2,3, illetve 2,4 százalékos GDP-növekedés szerepelt.

A BCC számításai szerint a brit hazai össztermék nominális értéke az előrejelzési időszak végén 43,8 milliárd fonttal (több mint 16 ezer milliárd forinttal) lesz alacsonyabb a korábban vártnál.

A szervezet szerint az előrejelzési távlaton belül lesznek recesszióhoz közeli időszakok: a BCC az idei negyedik negyedévre például alig 0,1 százalékos negyedéves összevetésű GDP-növekedést vár. A kamarai szövetség közgazdászai szerint a brit gazdaságot várhatóan a gyengülő font menti meg a recessziótól, mivel ez javítja a brit külkereskedelem nettó pozícióit.

A prognózis szerint az üzleti beruházások értéke az idén 2,2 százalékkal, jövőre 3,4 százalékkal csökken, az eddig várt 4,5, illetve 7,4 százalékos növekedéssel szemben.

John Longworth, a BCC korábbi elnöke március elején kénytelen volt távozni a kamarai szervezet éléről, miután - a BCC deklaráltan semleges álláspontjával szembekerülve - a szövetség éves közgyűlésén még azt mondta, hogy Nagy-Britanniára "fényesebb kilátások" várnának, ha kilépne az Európai Unióból.

Más nagy londoni házak szerint az utóbbi időszak aktivitási adatai alapján csökkent, de korántsem szűnt meg a recesszió kockázata a brit gazdaságban.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői a brit EU-tagságról tartott népszavazás óta heti rendszerességgel tesznek közzé "recessziófigyelő" gyorselemzéseket. Új összeállításukban felidézték, hogy a brit GDP 80 százalékát adó szolgáltatási szektor aktivitási mérőszáma, a beszerzésimenedzser-index (BMI) a múlt hónapban soha nem tapasztalt ütemben jóval 50 fölé emelkedett a népszavazási sokkot követő zuhanás után.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának erősödését jelzik, az 50 alatti értékek visszaesésre utalnak.

Az Oxford Economics elemzői mindehhez hozzávették, hogy az elmúlt időszakban a piacokon is viszonylagos nyugalom honol, a font árfolyama gyakorlatilag nem mozdul, és a brit állampapír-hozamok kissé emelkedtek, tükrözve, hogy a vártnál jobb aktivitási adatok nyomán a piac most már kisebb eséllyel árazza a Bank of England - a brit jegybank - további monetáris enyhítésének esélyét.

Az Oxford Economics mindezek alapján az eddigi 30 helyett 25 százalékra teszi annak kockázatát, hogy a brit gazdaság recesszióba kerül.

HOZZÁSZÓLÁSOK