Így választ egy szocialista ország

Kubában vasárnap megkezdődtek az általános választások. A szavazásra jogosultak a forradalom történelmi szereplőit felváltó fiatalabb generáció jelöltjeire szavazhatnak. Áprilisban a képviselők választhatják meg Kuba első forradalom utáni elnökét, aki nem a Castro család tagja lesz - írta az MTI híre alapján az Index.
Domokos László, 2018. március 11. vasárnap, 16:45
Fotó: Napi.hu

A parlamenti választáson a nyolcmillió szavazó éppen annyi (605 jelöltre) szavazhat, ahány hely az állam legfelsőbb szervében, az alkotmányozó és törvényhozó jogkörrel felruházott Néphatalmi Nemzetgyűlésben (Asamblea Nacional del Poder Popular) van. Nagy meglepetés tehát nem lesz.

Az állam által jóváhagyott jelölteket öt évre választják. Minden körzetben csak egy jelölt indul. A jelöltek közül 548-an a Kubai Kommunista Párt tagjai, a többiek átestek a párt átvilágításán. A vasárnapi általános választáson megválasztják a 15 tartományi parlament 1265 képviselőjét is - írta a portál. A választás után várhatón a képviselők fele új lesz, és több mint felük nő.

Az új parlament alakuló ülésén, április 19-én választják meg a 31 tagú Államtanácsot, amelyet most az ország elnöke, Raúl Castro irányít. Castro egyben az államfő és a végrehajtó hatalmat gyakorló kormány vezetője is. Korábban már jelezte, hogy nem indul az Államtanács elnöki pozíciójáért, de a parlamenti választáson igen. Valószínű, hogy az Államtanács élére az 57 éves Miguel Díaz-Canel kerül; a többi képviselőjelölthöz hasonlóan ő is a forradalom után született.

HOZZÁSZÓLÁSOK