Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az meteorológiai berendezéseket gyártó és időjárás-előrejelzéssel is foglalkozó finn Vaisala Oyj a következő években az alternatív forrásokra alapozott energiatermelés terjedésétől várja a legnagyobb bevételnövekedést. Az ötlet egyszerű: a szél- és a napenergia termelése egyaránt időjárásfüggő, amit többféleképpen is kihasználhatnak - derül ki a Bloomberg cikkéből.

A napenergia-ipar kilábalóban van kétéves visszaeséséből, a napelemeket gyártó cégek arra számítanak, hogy a termékeik keresletének növekedése időnként hiányhoz vezethet a piacon. A lehetőséget kiszagolta az egyik gurunak tartott tőzsdei befektető, Warren Buffet is. Vállalkozása, a Berkshire Hathaway kész megduplázni 15 milliárd dolláros hozzájárulását a nap- és szélenergia-ipar finanszírozásához.

Fellendülés kezdődött

Kína egyedül 56,3 milliárd dollárt fektetett be a megújuló energiába tavaly, ami több mint az európai országok együttesen erre a célra fordított forrása - derült ki a Renewable Energy Policy Netrwork for the 21st Century ágazati szervezet jelentéséből. Nem véletlen, hogy a Vaisala is egyebek mellett Kínában, Brazíliában és Indiában akarja eladni a szél előrejelzésével kapcsolatos tudását, ugyanis gigantikus szélenergia-projektek is indulnak a feltörekvő országokban.

Ehhez tavaly megvásároltak két amerikai szakcéget, amelyek segítségével világszinten jelenleg összesen 130 gigawattnyi áramtermelő kapacitást (a paksi atomerőmű termelési képességének 65-szöröse) üzemeltető szélenergiacégeknek nyújtanak időjárás-előrejelzési szolgáltatást. A napenergia-termelésben olyan fejlesztőknek segítettek projektjeik jobb megtervezésében, amelyek összesen 5,5 milliárd dollárt fektettek be ezekbe az üzleteikbe.

Mindenkinek megéri

Az alternatív energiával kapcsolatban az első kérdés, hogy hova érdemes a leginkább telepíteni a szélkerekeket vagy a napelemeket. A Vaisala meg tudja mondani, hogy egy-egy konkrét terület milyen időjárási kockázatokat hordoz. Az indiai kormány ennek alapján kérte fel a céget egy nemzeti napsütésatlasz elkészítésére, amely megmutatja az ország különböző részeit érő napsugárzás mértékét és változásait.

Emellett napi időjárás-jelentést is értékesíthetnek az energiaszolgáltatóknak, amelyek ezek segítségével pontosabban megszervezhetik az alternatív és a hagyományos forrásból - elsősorban a rugalmasan üzemeltethető gázerőművekből - származó energia termelésének váltogatását. Végül, de nem utolsó sorban ugyanezt eladhatják az energiakereskedőknek is, akik árkalkulációikban, vásárlásaikban és eladásaikban támaszkodhatnak az energiatermelést befolyásoló időjárási információkra.