Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Varsótól délre egyórányi autózásra terül el Európa legnagyobb almatermő területe. Ezen a vidéken igen gyakori az Idared fajta, amelyet kifejezetten az orosz igényeknek megfelelően nemesítettek ki. Az egyik helyi termelő, Krzysztof Czarnecki az elmúlt években tízről hatvan hektárra növelte birtokát, amelyen évente 1000 tonna almát termel főként orosz exportra - kezdi helyzetjelentését a bne régiós hírportál.

Az oroszországi kivitelnek köszönhetően Lengyelország volt a világ legnagyobb almaexportőre még 2014-ben, az uniós szankciókra válaszul bevezetett orosz élelmiszerimport-embargó évében is. A tilalom előtt a lengyel alma 55 százaléka került az orosz piacra. A határok lezárása után az almatermelők pánikba estek, bárkinek eladták árujukat az önköltségi ár alatt. Czarnecki elmondása szerint egyik évről a másikra elvesztette jövedelem felét.

Siralomvölgy és kerülőút

A varsói kormány igyekezett némi segítséget nyújtani: felvásárolta az orosz exportból visszamarad termény 15 százalékát, amit EU-s segítséggel jótékonysági célra fordítottak. Emellett kompenzációt fizettek a farmereknek: Czarnecki hektáronként 800 zlotyt (192 euró) kapott. A varsói mezőgazdasági minisztérium adatai szerint 2013-ban 100 millió euró tértékben szállítottak gyümölcsöket Oroszországba a lengyel termelők, ami tavaly 40 millióra, idén pedig 30 millió euróra esett.

Ez azonban nem vezetett az ágazat csődjéhez. Sőt, idén tavasszal csoda történt: az árak visszatérek korábbi szintjükre és nem volt elég tartalék a raktárakban az igények kielégítésére. A magyarázatot Marcin Hermanowicz almatermelő adja meg, aki saját csomagolóüzemmel is rendelkezik. Az utóbbi fontos, ugyanis a csomagolás kulcsszerepet játszik a fellendülésben.

A lengyel termelők ugyanis Fehéroroszországon és Szerbián keresztül juttatják el almájuk egy részét az orosz piacra. Ezt a két országot nem érinti az EU-ellenes élelmiszerimport-tilalom. A közvetítők 500 eurót gombolnak le az eladókről minden teherautónyi szállítmány után. Így aztán a termelők és az orosz vásárlók járnak rosszul: az előbbiek kevesebbet kapnak terményeikért, az utóbbiak pedig kénytelenek többet fizetni a gyümölcsért. Eközben, mint Vlagyimir Putyin államfő egyik beszédéből kiderült, az orosz vezetés is pontosan tudja, hogy az érintettek megkerülik az embargót

Pá-pá, oroszok

Hermanowicz és a hozzá hasonló vállalkozók emellett átirányítják kivitelüket más piacokra, főként Nyugat-Európába, illetve részben Afrikába és Ázsiába. Az alkalmazkodási kényszert igyekeznek pozitívan felfogni - a több lábon állás hosszabb távon is hasznos lehet a számukra. Eközben a kormány is tüsténkedik: az agrártárca tájékoztatása szerint a kormányközi megállapodásoknak köszönhetően a lengyel mezőgazdasági termelők immáron Ukrajnába, Japánba és Kanadába is exportálhatnak.

A lengyel BGZ BNP bank számításai szerint Lengyelország élelmiszerexportja a súlyos 2014-es évben is nőtt, mégpedig 4,5 százalékkal, 21,3 milliárd euróra. Az almatermelőkön a növekvő francia és belga export, illetve a fehérorosz kerülő segített valamennyire - ezeknek köszönhetően a kieső orosz export 30 százalékát tudták pótolni.

Nagy-Britannia és Németország veszi fel a lengyel élelmiszertermékek 80 százalékát, Oroszország a harmadik helyre szorult négyszázalékos részesedéssel. A bank arra számít, hogy idén az árak növekedésének köszönhetően nyolc százalékkal bővül a lengyel élelmiszer-kivitel.