Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Míg 1989-ben több mint 30 ezer hektár szőlő volt Szlovákiában, mára ez 18 ezer hektárra csökkent, és ennek fele számít bortermőnek. A kilencezer hektárnyi szőlőből évente nagyjából 30 millió liter bort lehet előállítani, miközben a statisztikai adatok alapján szlovákiai borból évente átlagosan 70 millió liter fogy az országban - idézte a pozsonyi Új Szó Milan Skovajsát, a Szlovákiai Szőlészek és Borászok Céhének (CVVS) az alapító tagját.

A vásárlók nem is sejtik, hogy egyes eladók durván becsapják őket: a Magyarországról, Olaszországból, Spanyolországból vagy Moldovából behozott szőlőből készült bort vagy közvetlenül tartálykocsikban behozott importbort szlovákként adják tovább.

A vásárlónak esélye sincs felismerni a csalást, mivel az ilyen bort tartalmazó palackon gyakran ott az állami azonosító kódszám, amelynek elvileg a hazai eredetet kellene igazolnia. Ezenkívül a palackon szereplő címke is szlovákként hirdeti a bort - mondta Skovajsa.

Korábban hasonló helyzet állt elő Csehországban is, ott azonban szigorú ellenőrzéseket vezettek be, és az egyik legnagyobb borkereskedő példás megbüntetésével visszaszorították a csalást - mondta Stefan Ailer borászati szakértő, aki szerint hasonló lépésekre lenne szükség Szlovákiában.