Nem vet jó fényt a francia biztonsági szolgálatokra, hogy már egy május végi parlamenti bizottsági meghallgatáson elhangzott: az Iszlám Állam és az al-Kaida a jövőben aláaknázott járművekkel és nagy robbanó teherautókkal akar inkább támadni az öngyilkos kommandók helyett - derül ki a CNBC háttérelemzéséből.

Ami még rosszabb, a belbiztonsági szolgálat embere, aki a képviselőket tájékoztatta, jelezte, hogy 400-500 Irakban és Szíriában kiképzett terrorista indult Franciaország felé. Az ország délkeleti részén, ahol Nizza is található, két-háromezer olyan személy él, aki szimpatizál a radikális iszlámmal, és a gyanú szerint közülük 500 "aktív" terrorista.

Mi lesz a turizmussal?

Ez a további tragédiákat előre vetítő környezet ad hátteret az európai gazdaság gyenge kilábalásához. Biztosra vehető, hogy az üzleti és a fogyasztói bizalom romlani fog, főként az idegenforgalmi ágazat szenvedheti meg a vészjósló helyzetet.

Különösen kellemetlen helyzetbe kerülhet Franciaország, a világ legnépszerűbb turistaközpontja amelyet idén várhatóan 85 millió turista keres fel. Az ágazat 1,2 millió embernek ad munkát, őt adják a foglalkoztatottak 4,2 százalékát. A Világbank becslése szerint a látogatók összesen 66,8 milliárd dollárt költöttek el az országban 2014-ben.

Az első negyedéves 1,2 százalékos éves GDP-növekedést éppen a másodikban, a harmadikban és a negyedikben kellene tartani, amikor az idegenforgalom is igazán beindul, illetve amikor az év végének közeledtével megnyílik az emberek pénztárcája, ám félő, hogy ez most elmarad.

Tovább tart a vészhelyzet

A francia szenátus nagy többséggel jóváhagyta szerda este a rendkívüli állapot fél évvel történő meghosszabbításáról szóló törvénytervezetet - így szükséghelyzetet 2017 január 1-ig prolongálták. A rendszabálynak megfelelően a végleges szöveget a csütörtökön, vagy pénteken jóváhagyhatja a nemzetgyűlés. A szöveget némileg szigorították, és megerősítették a prefektusok jogköreit a házkutatások során, valamint feljogosították őket a radikális imahelyek bezárásnak azonnali elrendelésére.őket a radikális imahelyek bezárásnak azonnali elrendelésére. (MTI)

Máshol is

És a francia helyzet még nem minden. A brit médiában a múlt hét végén megszellőztetett információk szerint a londoni külügyminisztérium Belgiumban, Németországban és Spanyolországban tart újabb terrorakcióktól. A németek egyetérthetnek ezzel, hiszen a napokban éppen a berlini hírszerzési szervezetek figyelmeztettek egy nagyobb terrortámadás veszélyére az országban.

Ugyanakkor egy ilyen csapás Spanyolországban okozhat a franciaországihoz hasonlóan nagy kárt, mivel az ibériai ország szintén turistaparadicsom. Az elmúlt évben 68 millió külföldit fogadtak, amivel Spanyolország a világ harmadik legnépszerűbb turistacélpontja. Ebben az országban 900 ezren élnek az idegenforgalomból, ami a foglalkoztatottak öt százaléka.

Olaszország ugyan a brit titkosszolgálati jelentések szerint kevésbé veszélyeztetett, de a Földközi-tengeren át érkező bevándorlók áradatában számos radikális iszlamista rejtőzhet. Ezt az országot évente 50 millió külföldi turista keresi fel, akik a belföldi utazókkal együtt egymillió ember - a munkavállalók öt százaléka - megélhetését biztosítják.

Késik a válasz

A terror elleni harc, a rendkívüli bevándorlási hullám és az EU-tagállamok megosztottsága az európai egység erősítésével kapcsolatban érezhetően arra utal, hogy hiányzik határozott, koncepciózus vezetés a kontinens éléről. És ez a helyzet csak sokára változhat.

Franciaországban 2017 májusában, Németországban néhány hónappal később, szeptemberben lesznek választások. Nem várható, hogy ezeket megelőzően gyökeresen megváltozzon a jelenlegi helyzet.

Csak egy legény

Egyedül az Európai Központi Bank (ECB) van talpon, ám kérdéses, hogy az elmúlt évek pénzesője után mit tehet még a veszélyes helyzetben lévő európai bankrendszer, a gyenge üzleti hangulat és a megrettent fogyasztók érdekében. Úgy tűnik, ismét eljöhet egy "bármi áron" pillanat az ECB életében, azaz egy olyan pont, amikor bármit meg kell tennie az euró védelme érdekében. Hogy az ECB-nek most lesz-e most ehhez a helyzethez hozzáfűzni valója, csütörtökön kiderül, hiszen kamatdöntő ülést tart az euróövezeti jegybank.