Berúgta a motort az európai feldolgozóipar, Magyarország viszont bajban

Két éve a legnagyobb mértékben növekedett szeptemberben az euróövezet feldolgozóipari teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexe alapján - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. október 1. csütörtök, 12:50
Fotó: Bonduelle

Szeptemberben az előzetes értékkel megegyező 53,7 pont lett az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végletes értéke az IHS Markit felmérésében, két ponttal magasabb az augusztusi 51,7 pontnál. A szeptemberben elért érték több mint két éve, 2018 augusztusa óta a legnagyobb feldolgozóipari aktivitást jelzi az euróövezetben.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

Az euróövezeti index elemein belül a termelési érték mutatója két és fél éve a legmagasabb értéket érte el az idén szeptemberben, az új megrendelések beérkezése 2018 februárja óta a legnagyobb intenzitást mutatta elsősorban az exportmegrendeléseknek köszönhetően. A munkahelyvesztés üteme hét hónapja a leglassabbnak bizonyult, a teljesítendő megrendelésekből felhalmozott hátralék pedig nőtt. A feldolgozóipari gazdasági szereplők körében a kilátások megítélését tükröző hangulati mutató 2018 áprilisa óta a legjobbnak bizonyult.

Az euróövezeti tagországok közül a német feldolgozóipari BMI 56,4 pontra, 26 havi csúcsra emelkedett, az olasz 53,2 ponton 27 havi csúcsot ért el, a holland 52,5 ponton 7 havi, az osztrák 51,7 ponton két havi csúcsot csakúgy, mint a francia 51,2 ponton és a spanyol 50,8 ponton. A görögországi 50 pontos határérték 7 havi csúcsnak számít, a szintén 50 pontos írországi viszont 4 havi mélypontnak.

"Szeptemberben tovább fokozódott a teljesítménynövekedés lendülete az euróövezetben, mégpedig a negyedéves termelési érték 2018 eleje óta a legnagyobb mértékű gyarapodásával együtt. A megrendelések és az export növekedése gyorsult a kereslet rég várt erősödését tükrözve. A munkahelyvesztés üteme pedig lassult, ami a vállalkozások kilátásokról alkotott megítélésének javulására utal" - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Rámutatott, hogy az euróövezeti teljesítmény szeptemberi javulása jóval kisebb lett volna Németország hozzájárulása nélkül, hiszen a növekedésnek mintegy a felét az erősen exportorientált német feldolgozóipar adta.

Magyarországon a beszerzési menedzserindex szezonálisan kiigazított értéke 48,8 pont lett, azaz újra elmaradt a stagnálást jelző ötvenes értéktől. Az exportindexnél a mutató csökkent az előző hónaphoz képest, 50 pont alá kerülve jelzi az export mennyiségének szűkülését.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK