Novemberben 52,7 pontra, 2016 szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent az októberi 53,1 pontról a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat összefoglaló kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) az euróövezetben. A kompozit BMI végleges értéke jobbnak bizonyult az 52,4 pontos előzetes értéknél - számol be az MTI.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Novemberben a legjobb eredményt Írország érte el 56,6 ponttal. Franciaország 54,2 pontot, Spanyolország 53,9 pontot ért el. Németország novemberben 47 hónapja a legalacsonyabb teljesítményt nyújtotta 52,3 pontos kompozit BMI-vel.

A novemberi végleges euróövezeti BMI jobbnak bizonyult ugyan az előzetes értékénél, de így is mintegy 0,3 százalékos negyedik negyedéves GDP-növekedésre lehet a felmérés alapján következtetni - kommentálta a jelentés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Az üzleti bizalom a leggyengébb 2014 vége óta, de a mindezidáig meglehetősen magas munkaerő-kereslet is a gyengülés jeleit mutatja. A foglalkoztatás közel két éve a legszerényebb növekedést mutatta novemberben.