Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Meglehetősen sötét képet festett az amerikai gazdaság kilátásairól Alan Greenspan, a Fed korábbi elnöke, aki 1987-től egészen 2006-ig közel 20 éves keresztül töltötte be a Fed elnöki posztját. A Bloomberg tévében elhangzott beszélgetésben a kérdésre, hogy a pénzügyi piacok jól jelzik-e, az amerikai gazdasággal problémák vannak, azt válaszolta: igen, komoly bajban vagyunk, mivel a termelékenységünk a vízbe fulladt.

Szerinte az amerikai gazdaság termelékenységét a beruházások nagysága határozza meg. A reálberuházások pedig nagyon alacsony szinten állnak, elsősorban azért, mert az üzleti élet szereplői rettenetesen bizonytalanok a jövőre vonatkozó kilátásokat illetően.

Ugyanakkor nem szívesen támogatna egy olyan kormányzati programot, amely a termelékenység növelésére és a beruházások szintjének emelésére irányulna, Greenspan álláspontja az, hogy az ilyen központi kezdeményezések rendszerint kedvezőtlenül szoktak elsülni.

Grenspan elmondta, ő már egy jó ideje nem optimista a kilátásokkal kapcsolatban, s mindaddig nem lesz az, amíg nem sikerül az amerikai kormányzatnak a különböző szociális ellátó programok gondját kezelni. Azokhoz ugyanis szerinte senki nem akar már régóta nem mer senki komolyan hozzányúlni, azonban egyre nagyobb erőforrásokat emésztenek fel, s eközben kiszorítják a tőkebefektetéseket. Ezáltal romlik a termelékenység s végső soron az életszínvonal is. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, vélhetően valamilyen fajta politikai válságra lenne szükség - tette hozzá.

Jelenleg azonban az amerikai költségvetés a privát szektor kiadásainak  túl magas hányadát emésztik fel az egészségügyi és nyugdíjcélú költések.

A volt jegybankelnök szerint a negatív kamatok, ha túl sokáig maradnak meg egy rendszerben, jelentősen torzítják a befektetések, beruházások és a megtakarítások szerkezetét is. Nem mondanám, hogy veszélyesek a negatív kamatok, de nem tűnnek túlságosan hatásosnak. A nagy vita a hosszabb távon rendkívül alacsonyan tartott kamatok körül az, vajon mennyire torzítják a reálbefektetések jellegét - folytatta Greenspan.

A világgazdaságot övező bizonytalanságokkal kapcsolatban megjegyezte, könnyen el tudja képzelni, hogy a kínai gazdaságban bekövetkezett termelékenység csökkenés kemény földet éréshez vezethet az ázsiai országban. Ugyanakkor úgy vélte, az olaj ára ezen a szinten már stabilizálódni fog. Az alacsony ár ugyanis távol tartja a befektetőket attól, hogy további mezők kiaknázásába fektessenek.