Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A "Ragyogó hétfők" mottóval indított kezdeményezés egy szélesebb körű kampány része, amellyel elejét akarják venni a túlságosan hosszú munkaidőnek. A szabad hétfő délelőttel a gazdasági minisztérium szerint lehetőséget teremtenek arra, hogy a munkavállalók tovább lustálkodhassanak a hét kezdetén - olvasható a The Guardian című brit napilap honlapján.

Az ötlet összhangban van a februárban bevezetett, úgynevezett prémium péntekkel, amikor a cégek engedélyezik az alkalmazottaknak, hogy hamarabb távozzanak a munkából, hogy több időt töltsenek családjukkal vagy vásárlással.

A kormány elképzelése szerint a szabad hétfőt a hónap utolsó péntekje után kellene biztosítani a munkavállalóknak.

A gazdasági minisztérium hétfőn maga is tesztelte az ötletet, engedélyezte, hogy a munkatársak egyharmada csak ebéd után kezdjen dolgozni. Az illetékesek szerint a több száz alkalmazott délelőtti hiánya nem hatott negatívan az intézmény munkájára - adta hírül a Sora News 24 honlapja.

Azt nem tudni, hány vállalkozás fogja követni a példát. A szabad péntek délutánok bevezetése után végzett felmérés szerint a vállalatoknak csupán 11,2 százaléka biztosította a lehetőséget, a cégek arra hivatkoztak, hogy a hónap végére túl sok munka gyűlt fel. (Súlyos döntés várhat az elbocsátott közszolgákra - ezt a cikket olvasta?)

Japán kénytelen volt szembenézni merev munkakultúrájával, amikor a túlmunka miatt öngyilkosságot követett el 2015-ben egy 24 éves férfi, akinek a halála előtti hónapokban több mint száz túlórája gyűlt össze. A hatóságok halálát a karosi, azaz a túlmunka miatti halál számlájára írták - írta az MTI.

A kép forrása: Pixabay.