Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A svájci kormány gazdasági államtitkársága (SECO) csütörtökön azt közölte, hogy a hazai össztermék 0,2 százalékkal zsugorodott a szeptember végével záródott negyedévben az előző negyedévhez képest, amikor még 0,7 százalék növekedést regisztráltak. Szakértők 0,4 százalékos negyedéves szintű svájci gazdasági bővülésre számítottak. (A horvát gazdaság teljesítménye is meglepetést okozott a szakértők körében.)

Éves összevetésben a svájci gazdaság teljesítménynövekedése 2,4 százalék volt a harmadik negyedévben az elemzői várakozások átlagába szerepelt 2,9 százalék helyett. A második negyedévben az éves szintű növekedés nagyobb, 3,5 százalék volt - írja az MTI.

Az idei harmadik negyedévben a háztartások fogyasztása 0,1 százalékkal nőtt, az állami kiadások pedig 0,1 százalékkal csökkentek az előző negyedévhez képet, amikor mindkét adat még 0,2 százalékos növekedést jelzett.

A szeptember végével záródott három hónapban az export 4,2 százalékkal, az import pedig 2,4 százalékkal csökkent.

Szeptember végén a SECO 2,9 százalékra javította az idei GDP-bővülési várakozását az addigi 2,4 százalékról, miközben 2 százalékon tartotta a jövő évi gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzését.