Japán uralkodója, Akihito császár bejelentette, hogy a következő években le kíván mondani a trónjáról - jelentette a BBC.  (Képünkön Micsiko császárnével látható.) A 82 éves császár évek óta egészségügyi gondokkal küszködik, és a hozzá közel álló informátorok szerint nem akar úgy az ország élén maradni, hogy ezek a nehézségek akadályozzák közfeladatai ellátásában.

Akihio 27 éve áll a szigetország élén. Az AP hírügynökség jelentése szerint Japánban az elmúlt 200 évben nem fordult elő, hogy egy uralkodó még életében átadja posztját utódának. Az öröklési sorban egyébként az 56 éves Haruhito koronaherceg, a császár legidősebb fia követi Akihitót.

A császár 1989-ben vette át az uralkodói feladatok ellátását apjától Hirohitótól. Politikai elemzők csodálják azért, hogy képes volt eltávolítani a japán monarchiát attól az agresszív nacionalista politikától, amellyel belépett a második világháborúba a Csendes-óceán térségében.

Elődeit ismerve rendkívül szokatlan gesztust tett azzal, hogy a fukusimai atomerőmű balesetét okozó 2011-es cunami után televíziós beszédben fordult a néphez. Az akkor éppen még katasztrófával fenyegető nukleáris tragédia árnyékában reményét fejezte ki, hogy jobbra fordulnak a dolgok.