Ilyen áremelkedést húsz éve nem látott Venezuela

Valamivel több mint hatvanszorosára, 6086 százalékkal emelték a benzin árát Venezuelában, ahol tavaly 180,9 százalék volt az infláció.
MTI, 2016. február 18. csütörtök, 15:41
Fotó: Reuters

Régen, csaknem húsz éve emelték utoljára a benzin árát Venezuelában. A 95-ös benzin literenkénti ára 0,097 bolivarról 6,086 bolivarra nőtt. A kormány szerint az intézkedéssel sikerül majd fedezni a kitermelési költségeket és nagyobb támogatáshoz juttatni a PDVSA állami olajtársaságot.

A venezuelai központi bank csütörtökön azt közölte, hogy a tavalyi infláció 180,9 százalék volt, a gazdaság 5,7 százalékkal zsugorodott a 2014. évi 4 százalékos csökkenés után. A venezuelai gazdaság recesszióban van, élelmiszer- és gyógyszerhiány alakult ki, a nemzeti valuta a feketepiacon szinte semmit sem ér, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint az infláció idén elérheti akár a 720 százalékot.

A világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkező, és a legnagyobb dél-amerikai olajtermelő Venezuela gazdaságát súlyosan érintette a kőolaj világpiaci árzuhanása, miután az ország bevételeinek mintegy 96 százaléka származik az olajkivitelből. A kőolaj egyre csökkenő ára csak tovább mélyítette a hosszú ideje tartó válságot. Az ellenzék szerint a kormány elhibázott gazdaságpolitikája, ezen belül egyebek között a szigorú valuta- és árkorlátozás okolható a súlyos válságért.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szabokarcsi, 2016.02.18 16:28

Ha ennyire balfékek voltak, hogy egyetlen iparágnak rendelték alá az egész országuk gazdaságát igyák meg a levét...
Nem voltak elég előrelátóak, nagyon naiv gondolat volt ennyire 1 szektorra berendezkedni, sejthették volna, hogy semmi sem tart örökké (főleg az új technológiák elterjedésével...)
Majd az IMF hathatós segítségével kikecmeregnek a gödörből és ezután mindent úgy tesznek, ahogy az USA megparancsolja! :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rosszkutya, 2016.02.18 16:19

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html