Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Régen, csaknem húsz éve emelték utoljára a benzin árát Venezuelában. A 95-ös benzin literenkénti ára 0,097 bolivarról 6,086 bolivarra nőtt. A kormány szerint az intézkedéssel sikerül majd fedezni a kitermelési költségeket és nagyobb támogatáshoz juttatni a PDVSA állami olajtársaságot.

A venezuelai központi bank csütörtökön azt közölte, hogy a tavalyi infláció 180,9 százalék volt, a gazdaság 5,7 százalékkal zsugorodott a 2014. évi 4 százalékos csökkenés után. A venezuelai gazdaság recesszióban van, élelmiszer- és gyógyszerhiány alakult ki, a nemzeti valuta a feketepiacon szinte semmit sem ér, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint az infláció idén elérheti akár a 720 százalékot.

A világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkező, és a legnagyobb dél-amerikai olajtermelő Venezuela gazdaságát súlyosan érintette a kőolaj világpiaci árzuhanása, miután az ország bevételeinek mintegy 96 százaléka származik az olajkivitelből. A kőolaj egyre csökkenő ára csak tovább mélyítette a hosszú ideje tartó válságot. Az ellenzék szerint a kormány elhibázott gazdaságpolitikája, ezen belül egyebek között a szigorú valuta- és árkorlátozás okolható a súlyos válságért.