Ilyen az emberarcú Putyin

Oroszország elnöke elrendelte, hogy ne tartsák előzetes letartóztatásban azokat a vállalkozókat, akiket valamilyen gazdasági vétséggel gyanúsítanak, de éppen nem folyik vizsgálat az ügyükben. Emellett az adóellenőrzések szigorán is enyhítenének.
Barabás Júlia, 2017. augusztus 22. kedd, 07:21
Fotó: Napi.hu

Vlagyimir Putyin orosz államfő december végéig adott határidőt az illetékes hatóságoknak, hogy enyhítsenek a gyanúsított vállalkozókkal szembeni eljárásaik szigorán - írta a Rzeczpospolita című lengyel lap. Elsősorban a bíróságoknak és az ügyészségeknek adott feladatot ezzel az elnök. Az utóbbi dolga lenne, hogy megvédje az üzletembereket a túlbuzgó bűnüldöző szervektől.

Oroszországban elterjedt gyakorlat, hogy a gazdasági bűncselekménnyel vagy adócsalással gyanúsított vállalkozókat a beismerés elérésére vagy kenőpénz kicsikarása érdekében előzetes letartóztatásba helyezik. Putyin - talán már a jövő márciusi elnökválasztás előtti hangulatjavító intézkedésként - módosíttatja ezt a gyakorlatot.

További vállalkozóbarát intézkedés, hogy a vállalatok ellenőrzései a jövőben nem tarthatnak majd tovább tíz napnál. Kivételt képeznek ez alól az előre be nem jelentett kontrollok olyan ügyekben, amelyekben életveszély okozásáért folyik eljárás a cég ellen.

HOZZÁSZÓLÁSOK