BUX
38240

Ilyen az igazán brutális gazdasági beavatkozás

Újabb gazdaságösztönző lépéseket jelentett be a kínai kormány, hogy megelőzze a növekedés további lassulását. A közlekedési infrastruktúrát irdatlan tempóban bővítik.

Napi.hu, 2014. június 12. csütörtök, 09:53

Vasútvonalakat, utakat, repülőtereket építenek a következő években Kínában a Jangce folyó mentén kettős céllal. Egyrészt a infrastruktúra-beruházásokkal akarják visszahozni a kínai gazdaság elvesző lendületét, másrészt ki akarják építeni az ország belső tartományait és Sanghajt összekötő folyosót - jelentette a BBC.

Az ország gazdasági stratégiájáért felelős államtanács szerint új gazdasági övezet épül ki a folyó mentén. A hivatalos statisztikai adatok szerint a folyó környezetében lévő 11 tartomány és helyhatóság területén működő vállalatok állítják elő a kínai GDP közel 41 százalékát.

A gazdasági növekedés évi 7,4 százalékra lassult 2014 első negyedévében a 2013. október-decemberi 7,7 százalékról, ami erősen idegesíti az ország vezetését. A fékeződés fő oka, hogy csökkent a kereslet azok iránt az exportcikkek iránt, amelyek kivitele az elmúlt évtizedekben lendületben tartotta az országot. A Világbank idén 7,6 százalékos növekedéssel jósol 2014-re, de ez a gazdaság kiegyensúlyozásának sikerességétől is függ.

Hiteláradat

Válaszként felmerült a gazdaság átállítása az exportvezérelt modellről a belső fogyasztás szerepének erősítésére, ám ez azzal a veszéllyel jár, hogy tovább lassul a bővülés. A hónap elején megjelent adatok szerint a kínai import 1,6 százalékkal csökkent májusban 2013 májusához képest, ami csak fokozta azokat a félelmeket, hogy a belső kereslet nem bővül elég határozottan ahhoz, hogy lendületben tartsa a gazdaságot.

Az export ugyan hét százalékkal nőtt májusban, ám ezt megelőzően áprilisban csak 0,9 százalékkal araszolt feljebb, márciusban és februárban pedig zsugorodott.

A most bejelentette ösztönző lépések csak követik a korábbiakat. Áprilisban a kormány csökkentette a kkv-k adóját és az ország egész területét érintő vasútfejlesztéseket jelentett be. Az utóbbiakat 150 milliárd jüan (24,6 milliárd dollár) értékű kötvénykibocsátásból finanszírozzák. A hét elején a pekingi jegybank közölte, hogy június 16-ától 0,5 százalékponttal csökkentik a kereskedelmi bankok egy részének kötelező tartalékrátáját. A könnyítés azokat érinti, amelyek hiteleik 30 százalékával az agrárszektort finanszírozzák. A feltétel: a felszabaduló forrást a mezőgazdasági vállalkozásoknak és a kis cégeknek kell kihelyezniük.