Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök még februárban egy német portálnak adott interjút, amelyben a magyarokra is tett egy kínos megjegyzést - emlékeztetett az onet.pl hírportál. A többi kelet-közép-európai országot is érintő bírálata egyéb ügyek miatt miatt visszhang nélkül maradt. A beszélgetés főleg Lengyelország és az EU viszonyáról szólt - ez volt az első eset, hogy a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) kormányának tagjai közül bárki szót emelt volna a magyarok ellen.

Lengyelországban nagyon messze vagyunk a jogállamiság szabályainak komoly megsértéséről - fejtegette Morawiecki. Jól jövünk ki abból, ha összehasonlítjuk a lengyel helyzetet, ahol alacsony szintű a korrupció és virágzik a demokrácia, a bolgár, a román a vagy cseh állapotokkal, ahol kiterjedt a korrupció és magyar barátainkkal, ahol... sírjak vagy nevessek?

Nincs válasz

Ez a kifakadás különösen annak fényében meglepő - írja az onet.pl -, hogy többször is hangsúlyozta Varsó ás Budapest kiváló kapcsolatát. A lengyel kormány bízik abban az Európai Tanácsban a magyar ellenszavazatnak köszönhetően nem születhet meg az egyhangú döntés arról, hogy a jogállam korlátozása miatt alkalmazzák Lengyelországgal szemben az európai alapszerződés 7. cikkelyét. Ez Varsó uniós szavazati jogának megvonásával járna.

Az interjút készítő újságíró azt kérdezte a lengyel kormányfőtől, hogy ha a többi régiós országban annyival rosszabb a helyzet, mint az ő hazájában, akkor az EU miért nem azokkal szemben indít eljárásokat a uniós szabályok megsértése miatt? Morawiecki erre azt felelte: ez jó kérdés. Az onet.pl kérte a kormány szóvivőjét, hogy kommentálja az elhangzottakat, de nem kapott választ.

A fotó forrása: Botár Gergely/AFP